PRIJSOPDRIJVING MOEILIJK TE CONTROLEREN ZONDER REALISTISCHE WISSELKOERS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal er werk van moeten maken om een nieuwe richtkoers te bepalen waarmee geldwisselkantoren en andere financiële instellingen dienen te werken.

Alleen dan kan de Economische Controle Dienst (ECD) hard optreden tegen winkeliers en handelaren die aan prijsopdrijving doen. Momenteel ondervindt het Ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HIT) ontzettend veel problemen met het kunnen optreden tegen prijsopdrijving, omdat er verschillende wisselkoersen gangbaar zijn die allen veel hoger liggen dat de officiële wisselkoers van de CBvS. Dit werkt door naar de consumentenprijzen.

Volgens minister Tsang is er op dit moment geen reden om wisselkoersen van SRD 10 en hoger te hanteren.

De op hol geslagen wisselkoers wijt de minister aan de onrust bij de CBvS die, met de installatie van een nieuwe governor, nu zo goed als geweken is.

“We produceren evenveel en we krijgen evenveel inkomsten binnen. Er is geen reden dat die koers omhoog gaat. Wat wij willen bewerkstelligen is dat die rust terugkomt”, zegt de bewindsman.

“Wij hebben ook met de bakkers gesproken. In ieder geval is de blom nu gegarandeerd. We hebben ook de medicijnen gegarandeerd. We zijn nu bezig met de brandstoffen en dat lijkt ook goed te gaan.”

De bal ligt volgens Tsang nu bij Maurice Roemer, de nieuwbakken governor van de CBvS, om hem een realistische wisselkoers te geven waarmee hij de ECD op pad kan sturen om de winkelprijzen te controleren. “Er is een hele lijst met een pakket van maatregelen die ik met hem moet bespreken.”

Net als governor Roemer is ook minister Tsang de mening toegedaan dat de huidige officiële wisselkoers niet realistisch is.

UNITEDNEWS