PROCUREUR-GENERAAL REFLECTEERT OP HET WERK VAN HET OPENBAAR MINISTERIE
Fotocompilatie: Procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh | Auteur: Wilfred Leeuwin.
Procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh heeft bij de opening van het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie (HvJ) gereflecteerd op het werk van het Openbaar Ministerie, waarvan zij de hoogste gezagsdrager is.
Paragsingh benadrukt dat, net zoals in elke organisatie, er ook bij het OM fouten worden gemaakt. Toch zegt zij: “Wij zijn trots op onze successen en hebben de wilskracht om zaken nog beter te doen. We gaan het nieuwe zittingsjaar met hernieuwde energie en vastberadenheid tegemoet, wetende dat ons werk er werkelijk toe doet.”
Volgens de pg biedt het strafrecht, hoewel een krachtig instrument, niet altijd de oplossing voor complexe maatschappelijke problemen. Daarom heeft het OM scherpe keuzes moeten maken over welke zaken aan de rechter worden voorgelegd. Ze benadrukt dat de handhaving van de rechtsorde en de veiligheid van de samenleving niet alleen de verantwoordelijkheid van het OM is, maar ook van het ministerie van Justitie en Politie (JusPol), de regering, het Korps Politie Suriname en de rechterlijke macht. Samenwerking tussen deze actoren is essentieel, aangezien de keten zo sterk is als de zwakste schakel.
De realiteit van beperkte capaciteit bij het OM, zoals een gebrek aan zittingscapaciteit en middelen, heeft het OM gedwongen keuzes te maken over welke zaken aan de strafrechter worden voorgelegd en welke niet. Ook moesten keuzes worden gemaakt over welke rekeningen wel of niet betaald konden worden. Bovendien leidde de beperkte celcapaciteit ertoe dat het OM verdachten soms moest heenzenden, al dan niet met een dagvaarding.
Geweldsdelicten
Paragsingh geeft aan dat het OM in het afgelopen jaar 4.948 strafdossiers van de politie heeft ontvangen. “Een zorgwekkende trend die we hebben waargenomen, is de toename van geweldsdelicten onder jongeren. Dit vereist een doordachte aanpak waarbij preventie en samenwerking met andere instanties essentieel zijn,” aldus Paragsingh. Ze benadrukt dat het OM het afgelopen zittingsjaar hard heeft gewerkt aan preventie, met ondersteuning en samenwerking van Unicef. Verder constateert de pg een forse stijging van verkeersovertredingen en verkeerscriminaliteit.
Corruptie
De pg meldt dat de anticorruptiecommissie, die vorig jaar is geïnstalleerd, klaarstaat om uitvoering te geven aan artikel 9 van de anticorruptiewet. Dit artikel betreft de verplichte vermogens- en inkomensverklaring die sommige politieke ambtsdragers moeten afleggen. Paragsingh benadrukt dat door de kleinschaligheid van de samenleving de uitvoering van deze internationale norm zorgvuldig moet worden overwogen. Toch is ze van mening dat dit kan bijdragen aan het tegengaan van corruptie. Ze roept op tot bewustwording bij burgers en bij personen in ambtelijke en publieke functies dat zelfs de kleinste vorm van benadeling of bevoordeling ontoelaatbaar is.
Georganiseerde criminaliteit
De pg verzekerde dat ook in het komende jaar de focus van het OM zal blijven liggen op de bestrijding van zware georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Om dit effectief te kunnen doen, moeten alle schakels in de keten actie ondernemen. Het is belangrijk om barrières op te werpen tegen deze vorm van criminaliteit en ervoor te zorgen dat zowel personen als bedrijven die zich eraan schuldig maken, worden opgespoord en vervolgd. Volgens Paragsingh is het essentieel om de verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld te doorbreken. Ze benadrukt dat criminelen voor het voortzetten van hun illegale activiteiten afhankelijk zijn van diensten van legale bedrijven en dienstverleners, zoals makelaars, autoverhuurbedrijven, banken, notarissen, en ook van de overheid om vergunningen te verkrijgen. Paragsingh pleit ervoor dat de overheid vergunningen intrekt of aanvragen afwijst van ondernemers die zich schuldig maken aan criminele activiteiten. Ze waarschuwt ook dat criminelen actief zijn op verschillende criminele terreinen en vaak gebruikmaken van versleutelde communicatie. De pg betreurt het ontbreken van een wet op bijzondere opsporingsbevoegdheden en interceptieapparatuur, wat de effectiviteit van politieonderzoeken naar criminele organisaties ernstig belemmert, vooral bij georganiseerde misdaad en cybercriminaliteit.
Financiële middelen
Hofpresident Iwan Rasoelbaks heeft dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet gesproken over het budget van de rechterlijke macht, dat hij eerder scherp bekritiseerde vanwege de beperkte middelen die de centrale overheid ter beschikking stelt. Paragsingh wees echter wel op het gebrek aan adequate middelen, wat ertoe kan leiden dat onderzoeken vertraging oplopen of zelfs vastlopen. Dit verhoogt het risico dat criminelen ongestraft blijven en hun criminele activiteiten voortzetten. “Ik doe hierbij wederom een beroep op de beleidsmakers om serieuze aandacht te schenken aan de noodkreet van het Openbaar Ministerie en de politie, en hen te voorzien van de nodige middelen, zodat de politie effectief kan opereren in een steeds complexere samenleving en ook toekomstbestendig kan worden gemaakt in de strijd tegen nieuwe vormen van criminaliteit,” aldus de procureur-generaal.
UNITEDNEWS