PROCUREUR GENERAAL WIL VERVANGING KORPSCHEF PRADE EN POLITIETOPPERS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto compilatie: Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en korpschef Delano Prade

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft liever dat korpschef Delano Prade wordt vervangen. Met Prade moeten ook de inspecteurs Sergio Gentle en Raoul Hellings het veld ruimen.

Hellings is ook nog voorzitter van de Surinaamse Politie Bond en Gentle de penningmeester. Volgens een notulen verslag van een commissie doorlichting van het Korps Politie Suriname, is Baidjnath Panday niet te spreken over de werkwijze van Prade. De korpschef zou de procureur generaal vermijden. Samen met Gentle en Hellings zou dit drietal ‘maken en breken’ in het korps, wat niet kan, staat in het verslag. Baidjnath Panday wil overigens ook vervanging van de andere politietoppers zoals Van Gobbel en politiecommissaris Seedorf. De pg noemt de werkrelatie met de politietoppers ongekend verstoord.

Van Prade vindt de pg dat die ten opzichte van zijn voorgangers afwijkende inzichten heeft en een afwijkende visie. Wat Hellings en Gentle betreft vindt de procureur generaal dat die bondszaken niet kunnen scheiden van zaken die puur te maken hebben met het werk binnen de afdelingen van het politiekorps. De pg zegt dat de manier van werken door de huidige politietoppers alles te maken heeft met het contact die zij hebben gehad met het kabinet van de vorige president. Daar genoten zij de bescherming van beleidsadviseur Eddy Jozefzoon en directeur Eugene van der San.

Tijdens de bijeenkomst van de commissie die het KPS moet doorlichten, heeft Baidjnath Panday zelf ook zijn voorkeuren uitgesproken om Prade en de andere politietoppers te vervangen. Zo ziet hij potentie bij onder andere de officieren Cherida Dragman, Rishi Akkal en Bryan Isaacs om de leiding van het korps over te nemen.

Het notulen verslag is woensdagavond tijdens een kadermeeting van de Nationale Democratische Partij ter sprake gebracht. Dee kwestie bij het korps werd in verband gebracht met aanvallen van de politiek op de NDP. Volgens de NDP wordt het openbaar ministerie gebruikt om toppers en leden van de partij onder een extra vergrootglas te plaatsen.

UNITEDNEWS