PROTEST IN ECUADOR VERHARDT: PRESIDENT UITGEWEKEN

Na bijna een week van gewelddadige protesten in Ecuador, wordt de situatie in het land steeds nijpender. De voedselvoorziening in de hoofdstad staat onder druk en de de president is noodgedwongen uitgeweken van hoofdstad Quito naar Guayaquil.

In Ecuador heerst chaos, zegt correspondent Nina Jurna in het NOS Radio 1 Journaal. Nadat gisteren weer honderden demonstranten zijn opgepakt, is een avondklok ingesteld rondom regeringsgebouwen.

De demonstranten eisen het aftreden van president Moreno, die onder druk van het Internationaal Monetair Fonds bezuinigen doorvoert in het land. Vooral het schrappen van de subsidie op brandstof leidt tot grote boosheid. Belangrijke wegen zijn geblokkeerd, waardoor winkels steeds slechter bevoorraad raken.

“Woedende demonstranten overheersen de straten”, zegt correspondent Jurna. “Grote groepen indianen zijn de hoofdstad binnengekomen en trokken door de straten met stokken, en gooien stenen. Een deel van het parlementsgebouw is bezet. Er werd met explosieven geschoten en de oproerpolitie greep in met traangas.”

Nog harder

Voor vandaag is een grote staking aangekondigd, die wordt gesteund door een grote organisatie van inheemse groepen. “Die hebben er al drie keer eerder voor gezorgd dat een staatshoofd moest aftreden”, zegt Jurna.

“Zij zullen alles op alles zetten hun eisen te laten horen. Moreno heeft gezegd dat hij de subsidies niet zal terugdraaien, maar dat gaat moeilijk worden als hij zo in het nauw wordt gedreven. En het feit dat de president ook de benen heeft genomen, dat motiveert ze ook om door te gaan. Het zal er vandaag nog wel wat harder aan toe gaan.”

BRON|REGIO

Facebook Comments Box