SURINAME OVERHEID HEEFT INTERNATIONALE VERDRAGEN GETEKEND OM DE JAGUAR TE BESCHERMEN, MAAR KIJKT DE ANDERE KANT OP.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO:ERLAN SLEUR

De jaguar wordt de laatste jaren veel bejaagd in Suriname voor het maken van Chinese traditionele medicijnen en consumptie van het vlees. Veel geld wordt er neergelegd voor een gedode jaguar door de Chinezen in ons land die veel handel drijven in ons land of in de houtkap-handel zitten.

Doordat de tijgers in Azië zowat zijn uitgeroeid door de grote vraag in China naar tijgers voor het maken van traditionele medicijnen (Die overigens geen wetenschappelijk bewezen genezingskrachten hebben, maar eerder op bijgeloof is gebaseerd) heeft men in Suriname aandacht gekregen voor onze jaguars. Deze dieren die al bedreigd worden door ontbossing en verlies van leefgebieden, worden nu in grote getale uitgemoord om aan de grote vraag in China te voldoen. Opmerkelijk is dat China al haar eigen bedreigde diersoorten (panda) streng beschermt tot de doodstraf aan toe, maar het moorden van bedreigde diersoorten in bevriende naties oogluikend toelaat.

Ook de Surinaamse regering is debet aan dit drama gezien ze jachtopzieners zwaar beperkt heeft in het uitvoeren van hun werk.

Corruptie bij politici en beleidsmakers is uiteraard de oorzaak dat onze regering niet doet wat ze moet doen en dat is de jaguar en haar natuur beschermen.

BRON|ERLAN SLEUR