RAVAKSUR EN REGERING STEVENEN AF OP HARDE CONFRONTATIE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) voelt zich gepasseerd en zwaar geschoffeerd door de regering.

Zij is geen voorstander van het aantrekken van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om te helpen met het uitvoeren van een herstelprogramma. De relatie met de regering is nu behoorlijk vertroebeld. De druppel die de emmer deed overlopen is het feit dat niet de vakbeweging, maar de Vereniging van Economisten (VES) het eerste exemplaar van het Crisis- en Herstelplan 2020-2022 overhandigd krijgt om te bestuderen.

Ronald Hooghart, die namens de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) zitting heeft in Ravaksur, dreigt met juridische stappen tegen de regering voor het niet luisteren naar voorstellen die in dat verband zijn gedaan.

“We zitten sedert vorig jaar oktober den 25ste te wachten op documenten die we eventueel zouden kunnen bestuderen of laten bestuderen om zo onze bijdrage te leveren. We zitten nog steeds te wachten. We zouden vrijdag documentatie toegestuurd krijgen”, zegt Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond. Bijna een week later is daarvan nog niets te merken.

Volgens Ravaksur zal een samenwerkingsovereenkomst met het IMF niet leiden tot herstel van het land. Vandaar dat zij die samenwerking dan ook afwijst. De regering is echter in vergevorderd stadium om de samenwerking te beklinken. Er zijn reeds verregaande afspraken uitgewerkt die binnenkort beklonken zullen worden. Dit tot groot ongenoegen van Ravaksur.  

Het aanhouden van de loonronde voor overheidsambtenaren is ook een punt van discussie. Deze zou eind deze maand moeten plaatsvinden. “Ik ga de regering voor het gerecht slepen. Want ze hebben me aan het lijntje gehouden op dat stuk”, zegt Hooghart. Hij wil eerst praten over TWK-uitkeringen plus 25% gelijkheidsstelling. “Daarna kunnen we kijken hoe we verder dealen”, aldus Hooghart.

UNITEDNEWS