REGERING BEKEND KASRESERVE BANKEN TE HEBBEN GEBRUIK VOOR CONSUMPTIE IMPORTEN EN INTERVENTIES

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Vice president Ashwin Adhin

De regering heeft onverwacht toegegeven de kasreserve van de banken, ongeveer USD 100 miljoen gebruikt te hebben voor het importeren van consumptie importen, het doen van interventies op de valutamarkt en noodzakelijke investeringen.

Dit zei vice president Ashwin Adhin vrijdag in een opgewonden haast boze bui vrijdagmiddag tijdens een gronduitgifte bijeenkomst te Welgedacht B op het Altona project waar van de 2300 beschikbare kavels de eerste 200 bereidsverklaringen zijn uitgegeven. Adhin trok fel van leer tegen de oppositie en andere critici die volgens hem een andere draai geven aan de kwestie rond de zogenaamd verdwenen kasreserves van de banken. Hij noemde hen leeghoofden en half hoofden die met leugens en halve waarheden het volk misleiden en het doen overkomen dat de regering het geld heeft opgemaakt of heeft gestolen. Adhin zei in een bijna tirade dat er afspraken zijn gemaakt tussen de Centrale bank van Suriname en de andere banken over het gebruik van hun kasreserves, maar dat de leiding van de centrale bank heeft nagelaten de gemaakte afspraken na te komen en onder andere geen investeringscommissie heeft benoemd en andere juridisch zaken in orde heeft gemaakt die waren afgesproken met de banken. “Er waren afspraken dat we samen zouden kijken hoe wij het gaan gebruiken.

Niet dat het niet gebruikt mag worden. Het zou weer worden aangevuld en we zouden het weer gebruiken en aanvullen.

Nu kost het ons zoveel energie om de zaak goed uit te leggen. Ze willen alleen maar verwarring stichten”, wierp Adhin de critici en de oppositie voor de voeten. Ze willen dat de regering sneller uitkomt met de informatie maar het heeft tijd nodig om zaken uit te zoeken. De hele dag zijn die mannen bezig, de hele dag. Mensen komen met nep nieuws. Laten we rustig de regering afwachten voor de officiële berichten, vroeg Adhin aan de aanwezigen.

Adhin vroeg de mensen een beetje waardering op te brengen voor het harde werk dat de regering doet en vooral de dagelijkse inzet van president Desi Bouterse. Hij vergeleek de regering met ouders die hard werken en zich dagelijks inzetten om hun kinderen te brengen waar ze moeten zijn. “soms kijken we ondankbaar naar de ouders, maar ze willen dat we een toekomst hebben. Adhin zegt dat de regering bezig is te werken aan het geven van zekerheden aan de gemeenschap. “Maar die zekerheden kosten geld, het kost energie het kost moeite en geduld, maar u vraagt meer en meer en het gaat ook komen.

De vice president vindt het maar een politieke show dat de politieke partijen in De Nationale Assemblee eisen dat de regering in het parlement komt om deze en andere kwestie te bespreken. “Alle informatie ligt al op straat. Het is maar een show”, zegt Adhin. Hij minister Lekram Soerdjan van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer, minister Stephan Stang van Handel en Industrie en de Assembleeleden Amzad Abdoel en Melvin Bouva van de NDP-coalitie, hielden de aanwezigen voor wat de regering Bouterse vanaf 2010 allemaal niet voor het volk heeft gedaan. Wij hebben de opdracht gekregen van het volk en gaan de uitdaging aan, die anderen niet aandurven”, zei adhin.

UNITEDNEWS