REGERING WIL SRD 1,3 MILJARD MEER UITGEVEN DAN ZIJ ZAL VERDIENEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

President Desi Bouterse overlegt in de laatste begroting van zijn zittingstermijn een tekort SRD 1,3 miljard tegenover De Nationale Assemblee (DNA). Dit tekort is gelijk aan 4,3 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Voor 2020 zijn de staatsinkomsten geraamd op ongeveer SRD 12,4 miljard en de uitgaven op SRD 13,7 miljard.

De belastingmiddelen en niet-belasting zijn samen SRD 6,48 miljard waard, en vertegenwoordigen meer dan de helft van de geprojecteerde inkomsten. Het verschil van SRD 5,9 miljard bestaat uit leningen en schenkingen die opmerkelijk genoeg in de ingediende begroting geboekt staan als inkomsten voor de staat. Van de geraamde uitgaven voor 2020, SRD 13,73 miljard, zal maar liefs SRD 10 miljard opgeslokt worden door voorgenomen beleidsprogramma’s.

 Uit de gepresenteerde cijfers valt te halen dat economie van Suriname nog behoorlijk fragiel, maar herstellende. De regering acht het in ieder geval wel veilig genoeg om wat diepte-investeringen te plegen die een op termijn resultaat zullen opleveren.

Een van de positieve indicatoren om herstel van de economie te onderbouwen is onder andere de afnemende inflatiedruk. Het jaar 2018 is afgesloten met een inflatie van 5,4 %. De meest recente statistieken stellen dan het inflatiecijfer momenteel ongeveer 4 % moet zijn.

“De economen menen dat de inflatie aan het eind van het jaar, met deze trend, dicht tegen 3 % aankomt.

Ook de maatregelen voor verdere koersstabilisatie zullen de economische condities verder versterken”, liet president Bouterse maandag weten tijdens de presentatie van laatste jaarrede voor het huidig kabinet.

Over acht maanden worden de Algemene Vrij en Geheime Verkiezingen gehouden en de kans is groot dat Bouterse zich wederom kandidaat stelt als president; dit is althans de wens van een groot deel van zijn achterban. De partijtop van de NDP laat er ook geen twijfel over bestaan dat zij Bouterse voor een derde keer als president zal voordragen. Bouterse zelf heeft nimmer afstand gedaan van een mogelijke derde termijn als termijn indien zijn partij wederom regeermacht verwerft. Wel liet hij weten te willen afbouwen en overdragen aan de jongeren.

UNITEDNEWS