REKENKAMER DE MOND GESNOERD MET NIEUWE WET

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Rekenkamer van Suriname heeft eindelijk een sterke wettelijke basis.

Met algemene 35 stemmen is de wet goedgekeurd in De Nationale Assemblee (DNA). Oppositie en coalitie verschilden tot en met de stemming over een aantal zaken, maar konden overeenstemming bereiken met betrekking tot een sterke wettelijke basis voor de Rekenkamer. Het kon niet langer gedoogd worden dat de Rekenkamer niet-grondwettelijk functioneert. 

Een van de vraagstukken die voor veel beroering zorgde was de kwestie omtrent het mediaverbod op leden van de Rekenkamer. Binnen journalistenkringen zorgde dit voor veel beroering. In een wetsartikel is opgenomen dat de Rekenkamer verboden wordt om in de media te treden over haar jaarverslag. Op het laatste moment is dit artikel wat versoepeld, maar het verbod staat nog overeind.

In de goedgekeurde wet is opgenomen dat de Rekenkamer wel de vrijheid gegeven wordt om in dialoog te treden met journalisten over haar werkwijze. Ook kan het rapport toegelicht worden, maar inhoudelijk mogen leden, inclusief de voorzitter, daarop niet ingaan, dan wel vragen over specifieke onderwerpen beantwoorden. Het rapport wordt vrijgegeven en gepubliceerd, maar daar blijft het ook bij.

Volgens DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, een van de indieners van het initiatiefvoorstel Wet Rekenkamer Suriname, is bewust ervoor gekozen om het contact tussen de Rekenkamer en journalisten te sanctioneren: ter bescherming van het instituut als onafhankelijk orgaan.

“Voor een politieke partij is het niet erg. We zitten in het gevecht natuurlijk heen en weer, en je moet je slag maar nemen. Maar we willen na al het werk en alle bezorgdheid om de Kamer onafhankelijkheid te geven en betrouwbaar te maken, om de Kamer een instituut te maken waar we ongeacht politieke partij op kunnen vertrouwen. Willen de Kamer niet in de fortax, van het mediagebeuren gooien”, zegt Geerlings-Simons.

UNITEDNEWS