BOLIVIAANSE PRESIDENT MORALES KRIJGT HOOGSTE SURINAAMSE ERKENNING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO BRON

De Boliviaanse president Evo Morales is dinsdagavond groots en officieel ontvangen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Morales bezoekt Suriname om directe samenwerkingsverbanden te bespreken en documenten te tekenen die al zijn voorbereid.

Nadat Morales gisteren is verwelkomd op de luchthaven door vice president Ashwin Adhin en minister Yldiz Pollack Beighle van Buitenlandse Zaken, samen met tal van andere diplomatieke functionarissen, is hij woensdag ontvangen door president Desi Bouterse. Het ontvangst op het paleis kenmerkte door de hoge mate van veiligheid die in acht is genomen. Morales kreeg van het Surinaams staatshoofd kort na zijn begroeting de hoogste Surinaamse onderscheiding toegekend, namelijk ‘Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster. Na deze plechtigheid hebben de beide presidenten zich voor enkele uren teruggetrokken om de samenwerking tussen Suriname en Bolivia maar ook de actualiteiten in de regio te bespreken.

Tijdens het bezoek van Morales zullen er drie documenten worden ondertekend. Eén handelt over de afschaffing van visa over alle categorieën paspoorten en een MOU over politieke consultaties tussen de ministers van Buitenlandse Zaken, meldt het NII. Er komt eveneens een gezamenlijke verklaring van beide presidenten met betrekking tot de belangrijke gebieden behorende bij de bilaterale samenwerking, regionale samenwerking en integratie en milieu. Suriname maakt zicht klaar om president Evo Morales Ayma van de Plurinationale Staat van Bolivia te verwelkomen. Op 10 juli 2019 wordt de president ontvangen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij in het district Para. De Boliviaanse president staat bekend om zijn carrière als vakbondsman, boerenleider en politicus.

Het staatshoofd is geboren op 26 oktober 1959 in Orinoca, Oruro, Bolivia. Als kind begon hij heel vroeg te werken en hielp zijn ouders in de landbouw. Hij heeft basisonderwijs genoten in zijn geboortedorp en later in Oruro, waarbij hij ook diverse ambachten bekleedde, waaronder: metselaar, bakker en trompettist in een muziekband.

Het National Informatie Instituut meldt dat Morales als vakbondsleider in 1998 werd gekozen tot Uitvoerend Secretaris van de Cocalera Foundation of the Tropic of the Chapare. Tijdens zijn vakbondscarrière kreeg hij vaak te kampen met repressie en gevangenschap. Hij is sinds 2005 president van Bolivia nadat hij bij de verkieizngen van 2002 als tweede eindigde. Zijn mandaat werd in 2009 verlengd met een electorale winst van 64% van de stemmen tijdens de presidentsverkiezingen. Op 12 oktober 2014 boekte de politieke beweging waaraan hij leiding geeft, de Beweging naar het Socialisme-Politiek Instrument voor de Soevereiniteit van de Volkeren (MAS) tijdens de presidentsverkiezingen opnieuw winst. Op dit moment beschikt zijn partij over een comfortabele en absolute meerderheid in de Nationale Volksvertegenwoordiging en de Plurinationale Wetgevende orgaan. President Evo Morales Ayma is de eerste inheemse president van Bolivia en zet zich enorm in voor de sociaaleconomische vooruitgang van de inheemse bevolking van zijn land.

UNITEDNEWS