SURINAME KRIJGT WEDEROM US$ 23 MILJOEN LENING VAN WERELDBANK

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Wereldbank schijnt het beleid van president Desi Bouterse ten volle te ondersteunen. Deze week heeft het voor de tweede keer in dit jaar wederom een lening toegekend aan de regering van Suriname.

Het gaat nu om een bedrag van US$ 23 miljoen voor het bevorderen van sectorbestuur en sectordiversificatie. De Wereldbank zegt in haar eigen publicatie die op 10 juli is uitgegeven dat deze operatie zal bijdragen aan groeimogelijkheden van de particuliere sector, het creëren van banen stimuleren en meer dan 200 kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) ten goede komen. Het project Competitiveness and Sector Diversification financiert een combinatie van investeringen om de productiviteit van kmo’s te verbeteren en technische ondersteuning om het investeringsklimaat voor de agrosector en het toerisme te helpen verbeteren. Het zal ook technische bijstand voor institutionele versterking en hervorming van de regelgeving in de mijnsector financieren.

“De Wereldbankgroep zal de inspanningen van Suriname ondersteunen om een ​​meer concurrerende en veerkrachtige economie te ontwikkelen om de groei te vergroten en de welvaart te vergroten. Het project ondersteunt governance verbeteringen in sleutelsectoren en helpt meer werkgelegenheid te creëren voor mannen en vrouwen in de private sector “. zegt Tahseen Sayed, Wereldbanklandendirecteur voor het Caribisch gebied. De bank zegt  over het ontwikkelingsland dar Suriname een land is met een hoger middeninkomen dat kwetsbaar is voor economische schokken. Extractieve industrieën zijn goed voor ongeveer 30 procent van het BBP en maar liefst 90 procent van de export. Ze spelen een dominante rol bij het stimuleren van groei, werkgelegenheid en overheidsinkomsten.

Het project beoogt mogelijkheden voor groei en diversificatie in de agribusiness, het toerisme en andere opkomende industrieën, met name voor het MKB, te faciliteren. MKB’s zijn goed voor 98 procent van alle bedrijven in Suriname en 60 procent van de totale werkgelegenheid in de private sector.

Agribusiness en toerisme bieden concurrerende mogelijkheden om particuliere investeringen aan te trekken en de economie te diversifiëren. Het project ondersteunt ook verbeterd bestuur, transparantie, verantwoording en administratie van de mijnsector, inclusief een beter beheer van milieu- en sociale effecten. Het project is voorbereid in nauwe samenwerking met de International Finance Corporation (IFC). Projectuitvoering zal worden uitgevoerd door de ministeries van Handel, Industrie en Toerisme en van Natuurlijke Hulpbronnen. Suriname kreeg in februari dit jaar reeds een lening toegekend van US$ 30 miljoen voor het rehabiliteren van het Saramacca kanaal systeem.

UNITEDNEWS