RUTTE KRIJGT WIND VAN VOREN VOOR VISUMBELEID NAAR SURINAMERS
Parlementsvoorzitter Marinus Bee heeft kritische kanttekeningen meegegeven aan de Nederlandse premier, Mark Rutte, over het visumbeleid naar Suriname.
Hij deed dit tijdens de Buitengewone openbare Vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). Bee over een ‘stiefmoederlijke behandeling’ en ‘meer regel dan uitzondering’ dat Surinamers toegang tot het Nederlands grondgebied wordt geweigerd. “Wij worden er steeds weer mee geconfronteerd dat na de beëindiging van het koloniale tijdperk tussen onze beide naties, Surinamers bijna stiefmoederlijk worden bejegend bij het willen betreden van de eens nauwelijks gehanteerde landsgrenzen van het Koninkrijk der Nederlanden en onze natie”, gaf Bee mee aan Rutte.
In zijn toespraak aan het parlement benadrukte Rutte de warme relatie tussen Suriname en Nederland. De bilaterale banden zullen volgens hem de komende tijd weer aangehaald worden. Hij ziet graag dat de twee volkeren weer naar elkaar groeien. De kritische kanttekeningen van Bee staan haaks tegenover de uitgesproken wensen van Rutte.
“Het lijkt tegenwoordig meer regel dan uitzondering dat aan Surinamers naar willekeur het betreden van Nederlands grondgebied wordt ontzegd, zonder dat daartoe grondige reden worden opgegeven bij de afwijzing van de vereiste visa voor het Schengengebied”, zegt Bee.
“Het parlement ontkomt daardoor niet aan de indruk dat de in de toescheidingsovereenkomst gehanteerde criteria in de hedendaagse besluitvorming van generlei toegevoegde waarde zijn. Onze rechten lijken steeds weer vertrapt te worden. Voor de inwoners van een gewezen lucratief overzee’s grondgebied zouden op zijn minst enigszins verzachtende standaarden moeten gelden voor de vereiste dispensatie om het gewezen moederland te mogen betreden. Hoe graag wij ook willen aannemen dat anno 2022 de strijd om gelijkheid uitgestreden zou moeten zijn, worden wij steeds weer met het tegendeel geconfronteerd”, stelt Bee. Hij geeft hiermee huiswerk mee aan de Nederlandse premier.
UNITEDNEWS