SANTOKHI NA 3 MAANDEN AAN DE MACHT: “WE HAVE A PLAN”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De regering Santokhi-Brunswijk had op 16 oktober precies 3 maanden de regeerverantwoordelijkheid in Suriname. De nieuwe regering is bijna op de helft van de beloofde 200 dagen die gevraagd zijn om de financieel-economische crisis in het land beheersbaar te maken.

Het is duidelijk dat de nieuwe regering op verschillende fronten aanpassingen zal moeten plegen om het gestelde doel te bereiken. President Chan Santokhi legt dit niet naast zich neer, maar blijft er wel bij dat hij op de goede weg is. “In drie maanden tijd hebben we ons huiswerk gemaakt hoe het land uit de crisis te halen. We have a plan. We have a roadmap. We have a destiny”, zegt het staatshoofd.

De president benadrukt dat het vertrekpunt van de huidige regering met een enorme schuldaflossing niet uit het oog verloren mag worden. “We zijn direct begonnen met oriëntatie, met inventarisatie en de resultaten hebben we gepresenteerd aan het parlement en de samenleving; geen fraaie situatie. USD 4 miljard aan schulden achtergelaten door de vorige regering voor deze generatie en de volgende generatie.”

Het traject van zoeken naar relatief goedkoop kapitaal om de schulden te herstructureren en de regering meer beweegruimte te geven is uitgezet. “En voor einde van het jaar zeg ik jullie, onthoud dit, hebben we dat kapitaal”, zegt de president.

De beloofde overheidssalarisverhoging van 50% zal uitbetaald worden. “Ik ga jullie betalen. Dat hebben we aan de CLO doorgegeven. Geef ons de ademruimte. Misschien niet in oktober, misschien niet in november, misschien niet in december. Maar januari m’o bigin pai yu”, is de toezegging van de president.

Het groot pakket aan maatregelen voor duurzame stabilisering van de Surinaamse economie is twee weken geleden gegeven aan de Sociaal Economische Raad (SER), de Raad van Vakcentrales in Suriname (RAVAKSUR) en de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). “Maar als deze organisaties vragen om meer tijd. Wat moet je dan doen? Dan moet je hun ook meer tijd geven. We hebben hun ook meer tijd gegeven. Maar ze moeten ook begrijpen dat we voor een grote uitdaging staan om het land uit de crisis te halen en dat we geen tijd meer hebben om de problemen op te lossen”, aldus Santokhi.

UNITEDNEWS