GROOT DRUGSNETWERK SURINAME-FRANKRIJK OPGEROLD

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Grens stadje Saint Laurent

De autoriteiten in Frankrijk hebben een doorbraak gemaakt in de strijd tegen de grootscheepse drugssmokkel vanuit Suriname via Frans-Guyana. De afgelopen week zijn maar liefs 30 personen in Frankrijk veroordeeld die onderdeel zouden zijn van een drugskartel.

De hoogste straf ging naar de Surinamer Franciscus Djoe die bij verstek is veroordeeld. Hij zou zich volgens de Franse justitie in Suriname bevinden. Hem werd tot 10 jaar celstraf veroordeeld. Er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Onder de veroordeelden bevinden zich koeriers, tussenpersonen, afnemers en distributeurs.

Het Europees land wordt de laatste jaren overspoeld met cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Er was reeds vastgesteld dat de regisseurs vanuit Suriname opereerden en voor Frans-Guyana als brug naar Frankrijk kozen, sinds de instelling van de 100%-controle op de route Paramaribo-Amsterdam.

De koeriers waren bijna altijd Frans-Guyanezen. Die konden vanwege hun nationaliteit makkelijk in Frankrijk terechtkomen. Zij werden geronseld in het grensgebied met Suriname, waaronder Saint Laurent. De bende ging op zoek naar personen in geldnood, aangezien die makkelijker te overhalen zijn om bolletjes te slikken.

De koeriers werden via Albina naar een hotel in Paramaribo gebracht om de bolletjes in te nemen onder toezicht van Djoe. Vervolgens werden zij weer via Albina overgebracht naar Frans-Guyana en op een vliegtuig naar Frankrijk gezet. Aangekomen in Europa werden zij opgewacht door ‘tussenpersonen’ die hen weer naar hotels brachten om de bolletjes uit te scheiden. De drugs werd vervolgens door anderen gedistribueerd in Frankrijk of soms doorgesmokkeld naar België. In Sommige gevallen werden de bolletjesslikkers direct naar een afnemer gebracht om de drugs af te scheiden.

Voor hun transportdiensten kregen de smokkelaars een habbekratsje in vergelijking met wat de kartelbazen verdienden. De cocaïne is op de Europese markt maar liefs 10 keer zoveel waard als in Suriname.

UNITEDNEWS