SCHULDENLAST STAAT SURINAME  GOED VOOR 104% VAN  BBP WET ZEGT: 60%

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De staatschuld is bijna 50% hoger dan wettelijk is toegestaan.

Volgens de wet mag de Staat Suriname tot 60% van haar Bruto Binnenlandsproduct (BBP) lenen. Het Kabinet Bouterse had het obligoplafond reeds geruime bereikt, en kreeg toestemming van het vorig parlement om door te mogen lenen. De protesten van de toenmalige oppositie werden in de wind geslagen. De nieuwe regering wordt geconfronteerd met een schuldenlast van 104% van het BBP. De overheidsschulden zijn tussen 2012 en 2020 met meer dan 500% gestegen.

“Wanneer wij de koers straks aanpassen, dan zal the-depth-to-BBP een hoger cijfer laten zien”, zegt minister Armand Achaibersing van Financiën. Volgens de minister is de Staatsschuld wel 6 keren aangepast tijdens het Kabinet Bouterse.

De overheid kampt met een reëel begrotingstekort van ruim 18% tegen een koers van SRD 7,52. “Dit percentage is niet gemanipuleerd door het meenemen van leningen in de verwoording van trekkingen. Dit is zuiver de overheidsuitgaven minus overheidslasten. Als wij dat doorrekenen, dan kom je op een percentage van 20%. De norm is 5%”, zegt de minister.

Hij verwacht in de toekomst grote problemen voor de staatshuishouding, wanneer ook de aflossingen van de vele leningen moeten plaatsvinden. Nu al is er moeite om de rentes op te hoesten. Volgens Achaibersing is er zeer verantwoordelijk omgegaan met de staatsmiddelen en zou de vorige regering reeds lang moeten inzien dat zij op een rampkoers was. Desondanks ging zij ongebreideld door met het sluiten van nieuwe leningen. “Dit los je niet makkelijk op. Er had veel eerder op de rem getrapt moeten worden”, concludeert de minister van Financiën.

UNITEDNEWS