SLM INGEHUURDE BOEING, B-777 BLIJFT ONGECERTIFICEERD NODELOOS AAN DE KETTING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

“Ik moet die kist in de lucht krijgen, maar de essentie daarvan is waarschijnlijk nog niet doorgedrongen bij Casas”, zegt een boze en geïrriteerde, directeur Radjesh Radjkoemar van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM).

Hij kan het niet verkroppen dat de Civil Aviation Safety Autority Suriname (Casas), ofwel de luchtvaartautoriteit van Suriname steeds weer een ander excuus heeft en vooral niet meewerkt dat de sinds vorig jaar geleasede Boeing Triple zeven (B-777), niet kan worden ingezet door de vliegmaatschappij. Terwijl de leasekosten met de dag oplopen om met andere huurtoestellen de MID Atlantische route te onderhouden, het bedrijf financieel nauwelijks het hoofd boven water kan houden, de operationele en personele kosten, vooral die van piloten en cabine personeel doorbetaald moeten worden, zal als er niet snel iets gebeurd het toestel in mei van het volgend jaar terug gegeven moeten worden aan de Belgische verhuurder. De plannen om met het nieuwe toestel naast de MID Atlantische route ook naar andere bestemmingen te vliegen komen in gevaar.

Binnen de SLM is er op dit moment behoorlijke deining ontstaan, omdat behalve dit probleem er gevreesd wordt dat de SLM geen salarissen zal kunnen uitbetalen. ‘Het is nu of nooit’, staat in een app-bericht bericht, waarin de bond het personeel heeft opgeroepen om vandaag massaal aanwezig te zijn op het SLM-hoofdkantoor.

Bij die bijeenkomst heeft de directie de medewerkers omstandig geïnformeerd en is er een front ontstaan tegen de luchtvaart autoriteit. Tot na de bijeenkomst vanmorgen was er geen reactie vanuit Casas.

Directeur Radjkoemar die de gang van zaken betreurt zegt wel begrip te kunnen opbrengen voor het standpunt van het personeel. Hij heeft zich vanmorgen ook niet afzijdig houden en zijn medewerkers toespreken. De directeur heeft minister Albert Jubithana (ABOP) van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) afgelopen vrijdag gesproken en hem deelgenoot gemaakt van de problemen bij het staatsbedrijf. “Ik kan de medewerkers informeren, maar wil alvast laten weten dat de salarissen voor deze maand zijn gegarandeerd en werken wij er aan dat ook die van augustus normaal uitbetaald kunnen worden”, zegt Radjkoemar.

Certificering
Terwijl de SLM-directeur in nette bewoordingen UnitedNews informeert over het probleem met Casas, wordt in het app-bericht van het personeel, onomwonden aangegeven dat de luchtvaartautoriteit een obstakel is bij het certificeringsproces van het nieuwe toestel.

‘Casas zal ervoor zorgen dat ons mooi bedrijf nu inderdaad failliet zal gaan’, wordt er ge-appt.

De druppel die de emmer bij het personeel heeft doen overlopen is dat afgelopen vrijdag na vele pogingen en afspraken alles al in gereedheid was gebracht om een evacuatie demonstratie vlucht uit te voeren met het toestel. Echter heeft Casas op het laatste moment daar een stokje voor gestoken met de mededeling dat haar inspecteur die belast is met de vlucht ziek is.

Radjkoemar legt uit dat deze vlucht vaker om soortgelijke redenen is uitgesteld. Hoewel een deel van de certificering al heeft plaatsgevonden lijkt het er op dat Casas steeds weer een reden heeft om die niet te voltooien. Dan is een inspecteur ziek, dan zijn er geen middelen dan, zit een persoon vast in het buitenland, dan covid…. dan dit dan dat… ik denk bij mezelf, werk toch mee en besef wat er allemaal op het spel staat. Wij hebben als directie tal van alternatieven aangeboden aan Casas, tot zelf het op onze kosten charteren van een vliegtuig om de mensen die nodig zijn te laten halen of die naar het buitenland te brengen om de certificering af te ronden. Ik moet die kist in de lucht krijgen, het kan niet anders”, zegt Radjkoemar. Volgens hem is er wel een optie waarvan hij niet graag gebruik maakt. “Ik kan ook het vliegtuig laten registreren in het buitenland. Dat is internationaal nu gewoon gangbaar. Ik vindt het wel jammer als dat moet gebeuren. Ik wil het zelf niet toegeven maar de autoriteiten in Guyana zijn veel, veel verder in hun luchtvaartbeleid. Zo hebben wij binnen zes weken van hun toestemming gekregen om vanuit Guyana te mogen vliegen naar de Verenigde Staten. Daar snappen zij het belang wel. Hij wijst er op dat Casas zelf er belang bij heeft dat de Certificering van de kist rond komt. Casas is financieel voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten van de SLM”, zegt Radjkoemar.

UNITEDNEWS