SLM-PERSONEEL IN ZITDOWN ACTIE EN STELT DIRECTIE ULTIMATUM TOT MAANDAG

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het personeel bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij SLM is zich aan het beraden en wordt tot 12. 00 uur gewerkt. Na dat tijdstip blijven zij normaal op het werk, zonder arbeid te verrichten.

Alleen voor operationele diensten en de veiligheid wordt een uitzondering gemaakt.  Het beraad komt na een mededeling van waarnemend Directeur John Sandi dat de directie geen uitvoering kan geven aan de eis van het personeel om de salarissen aan te passen aan de unificatiekoers van SRD 14. 29 voor een U$-dollar. Wij gaan onder geen enkele voorwaarde lager dan dat zegt waarnemend bondsvoorzitter Steven Samsom. Stellingen van de directie dat het bedrijf in problemen is en het geld niet heeft om salarissen aan te passen, worden niet geaccepteerd. “Ons uitgangspunt is en blijft de unificatiekoers zegt Samson.

Een tegenvoorstel van de Sandi dat de salarissen gewoon volgens de oude koers zullen worden uitbetaald noemt de vakbondsman ongehoord en beledigend, zeker omdat het geen voorstel was maar gewoon een mededeling aan het personeel. De personeelsbond bij de SLM heeft de directie tot uiterlijk maandag 6 oktober een ultimatum gesteld om met een betere oplossing te komen. Intussen heeft minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme, de bond vrijdagmiddag laten weten bereid te zijn hem te ontvangen voor een gesprek. “We zeggen nu niet dat we akkoord zullen gaan met een nieuwe eis van de minister. Het zal afhangen van hoe het gesprek loopt, maar ons uitgangspunt blijft de unificatiekoers van SRD 14. 29 voor de US-dollar. Samson zegt dat de directie met het verhaal rond gaat dat de SLM in zwaar weer verkeerd, wat ook waar is, maar er niet bij verteld dat het personeel al juist daarom behoorlijk heeft ingeleverd. Zo zijn vanaf mei de toelagen bevroren en wordt alles aan gedaan om waar nodig te bezuinigen. “Wij gaan niet inleveren op ons salaris dat staat vast. Het is voor ons geen loonsverhoging, omdat wij een gedollarisseerd loon hebben”, zegt Samson

Het personeel zal bij het gesprek met de minister ook haar misnoegen uiten over wat genoemd wordt het experimenteren met directeuren bij de SLM. “In de afgelopen jaar hebben we zes directeuren gehad, allemaal politieke benoemingen. Dat willen wij niet meer. Wij zijn voorstaander van een crisesmanagement team die het bedrijf kan halen uit het zwaar weer waarover steeds gesproken wordt. Daarnaast zullen wij niet langer aan de kantlijn blijven staan en maar akkoord gaan met besluiten die worden genomen en een behoorlijk effect hebben op het voortbestaan van de SLM. 

Enkele Dagen terug is directeur Radjesh Radjkoemar, die nauwelijks een jaar directeur is bij de SLM op non actief gesteld door de minister in opdracht van de regering. Hem wordt mismanagement en plichtsverzuim verweten. Minister Jubitana zei in de media dat onder andere de regering gevraagd informatie over de werkelijke schuld bij de SLM maar niet kan krijgen, alsook informatie omtrent alle andere diensten van de SLM. De kwestie waarbij het veiligheidsbedrijf Blitz zou zijn aangetrokken om covid – passagiers te bewaken heeft gezorgd voor de druppel die de emmer heeft doen overlopen, waarna is besloten Radjkoemar voorlopig aan de kant te zetten.

UNITEDNEWS