STAAT SURINAME BEROOFD VAN GOUDRIJKE CONCESSIES

De goudconcessies in het Lelygebied die staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco afhandig zijn gemaakt, en vervolgens zijn afgestaan aan een particulier zijn nog niet terug in de boezem van de staat.

Het ziet er ook niet naar uit dat het zal gebeuren, aangezien de nieuwe concessiehouder over rechtmatige documenten beschikt, verstrekt door de vorige regering onder leiding van president Desi Bouterse. De bedoeling was dat in het Lelygebied een eigen Surinaamse goudmijn zou worden opgezet, maar de toenmalige regering gooide roet in het eten door de concessies in te trekken en daarna te geven aan een bedrijvengroep in Suriname. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) wenst de naam van de bedrijvengroep niet prijs te geven.

De wijze waarop deze handelingen hebben plaatsgevonden voldoen aan alle eisen van grootschalige benadeling van de staat Suriname, favoritisme, machtsmisbruik en corruptie. Ex-president Desi Bouterse zou daar persoonlijk aan hebben meegewerkt, maar is nooit hierop ingegaan.

Opvallend is wel dat het onderzoek naar goudvoorraden in het gebied door Grassalco zelf is gefinancierd voor een bedrag van 6 miljoen USD. Toen uit de data bleek dat het gebied over enorme goudvoorraden beschikte, werd door hogerhand de opdracht gegeven aan de toenmalige NH-minister Regilio Dodson om de concessies van het staatsbedrijf in te trekken en af te staan aan de mysterieuze bedrijvengroep. Ondanks protesten van de toenmalige directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, is het vermeend dubieuze handelen doorgedrukt. Ook toen hij zelf minister op NH was, heeft Akiemboto zijn afkeuring uitgesproken over het handelen van zijn eigen regering om Grassalco te benadelen.

Zijn opvolger Abiamofo is ook tot de conclusie gekomen dat het Kabinet Bouterse de staat enorm heeft benadeeld met de intrekking van de goudrijke concessies met als doel een particulier te bevoordelen. Er is momenteel een onderzoek gaande naar hoe het proces precies is verlopen. Op basis van de voorstellen en adviezen, kan het zijn dat er een strafrechtelijk onderzoek volgt. “Het is nu op het bord van de regering, en de regering zal een besluit moeten nemen erover”, zegt Abiamofo.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box