STAATSZENDER STVS NA 55 JAAR NOG ZIELIG POOTJE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De Surinaamse Televisie Stichting (STVS) vierde dinsdag haar 55-jarig bestaan.

Na meer dan een halve eeuw operationeel te zijn, heeft de staatstelevisie, net als de staatsradio SRS, nog steeds haar ontwikkelingspotentie in het medialandschap van Suriname niet optimaal benut. De staatsmedia is door opeenvolgende regeringen steeds als propaganda-instrument misbruikt dat ook nog moeilijk zichzelf kan bedruipen. Dit lijkt ook onder het kabinet Santokhi-Brunswijk het geval te zullen zijn. De afhankelijkheid van subsidie voor operationele en/of personeelskosten is nog steeds aan de orde.

Op de jaardag van de staatstelevisie werden vicepresident Ronnie Brunswijk en president Chan Santokhi getrakteerd op een reeks problemen waarmee de STVS te kampen heeft. Die variëren van achterhaalde tarieven tot en met problemen met de belastingdienst. Behoefte aan verbetering van de ontvangst is ook één van de aandachtspunten.

“Eén van die dingen die wij willen aanpakken vanuit dit station, is om ervoor te zorgen dat de mensen heel ver tot aan de grens de STVS ook kunnen bereiken. Daarvoor ga ik achter u aanzitten president en vicepresident”, zegt STVS-directeur, Raoul Abisoina. Ter voorbereiding hiervan zal de STVS-directeur vrijdag een gesprek hebben met de leiding van het Telecommunicatiebedrijf Suriname (TELESUR).

De coronacrisis en unificatie van de wisselkoers hebben een grote impact gehad op de inkomsten van de STVS. “De tarieven van de STVS zijn nog niet aangepast. Op mijn eerste werkdag was dat één van mijn aandachtspunten, om te kijken wat we kunnen doen. Un ler’ wan sani: kleine winst, zoete winst. Dus nu zit je weer te denken: wat doe je? Pas je die prijzen aan, en dan a adverteerder e bedank of neem je dat klein beetje wat je naar binnen krijgt. Maar dat is op dit moment in studie”, zegt Abisoina.

De werkomstandigheden bij de STVS zijn ook niet om naar huis over te schrijven. Zo is er 10 jaren geleden beloofd dat de STVS een nieuw gebouw zou krijgen. Hiervan is nog niets te merken. De vraag is ook wie voor het nieuw gebouw zou moeten opdraaien. Gevoeglijk wordt aangenomen dat de staat over de brug moet komen.

Abisoina maakt ook melding van een aanmaning van de Belastingdienst. Er is sinds 2016 tot januari 2020 geen loonbelasting en AOV afgedragen. Andere problemen zijn in een brief vervat en afgegeven aan de president en de vicepresident.

UNITEDNEWS