STANDARD & POOR’S | SURINAME NIET MEER IN DEFAULT-STATUS

Kredietratingbureau Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietrating van Suriname positief bijgesteld. Vanwege de macro-economische ontwikkelingen, waaronder de verschillende hervormingen en de recente schuldherschikking met de Oppenheimer-obligatiehouders, is Suriname uit de ‘Selective Default SD’ status.

Surinames kredietrating is naar boven bijgesteld en wordt nu gecategoriseerd als ‘CCC+/C’. Dat maakt S&P bekend in een communiqué.

“Op 6 december 2023 hebben we onze staatskredietratings voor de lange en korte termijn voor Suriname in buitenlandse en lokale valuta verhoogd van ‘SD’ (selective default) naar ‘CCC+/C’. Tegelijkertijd hebben wij onze ratings voor de senior ongedekte schuld van Suriname ingetrokken. We hebben ook onze overdrachts- en convertibiliteitsbeoordeling verhoogd naar ‘CCC+’. De vooruitzichten voor de lange termijnratings zijn stabiel”, aldus het ratingbureau.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning reageert “positief” op deze ontwikkeling. “De rating gaat met flinke stappen vooruit en het is nog eens de erkenning – internationaal – van onze collectieve inspanningen met de totale samenleving, en het feit dat die inspanningen en offers goede resultaten opleveren”, aldus de bewindsman.

Dat Suriname vanaf nu af is van de default status betekent volgens de bewindsman, dat investeerders makkelijker zaken kunnen doen. “Het betekent bijvoorbeeld voor Staatsolie dat de risico’s minder zijn en geld voor investeringen tegen veel betere voorwaarden – waaronder lagere rente – geleend kan worden. We zijn duidelijk op het goede pad. Maar er is nog veel te doen”, stelt de minister. Hij voegt eraan toe dat veel dank aan het hele volk van Suriname toekomt, voor het vertrouwen en de blijvende steun, “ook al waren de omstandigheden soms niet makkelijk”.

S&P geeft in haar persbericht aan dat houders van de twee euro-obligaties van Suriname nieuwe schuldinstrumenten met een nominale waarde van 660 miljoen US-dollar hebben ontvangen, naast een aan olie gekoppeld effect, in ruil voor schulden die sinds eind 2020 niet terugbetaald konden worden. Deze ruil was van toepassing op houders van obligaties met vervaldatum 2023 en 2026. Tegelijkertijd heeft Suriname herstructureringsovereenkomsten bereikt met alle officiële crediteuren, met uitzondering van China alsook met commerciële crediteuren die door exportkredietinstellingen gedekte leningen hadden verstrekt. Daarnaast zijn er ook schikkingen getroffen met de Centrale Bank van Suriname, terwijl het land de laatste hand legt aan overeenkomsten met andere commerciële binnenlandse en buitenlandse crediteuren voor kleine bedragen aan resterende schulden.

“Wij zijn van mening dat deze onderhandelingen de oplossing zullen brengen voor de in gebreke gebleven verplichtingen van Suriname en geven een toekomstgericht advies over de kredietwaardigheid van de Staat met betrekking tot zijn verplichtingen in buitenlandse en lokale valuta”, aldus S&P.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box