STEEDS-MEER-VERZET-TEGEN-SURINAAMSE-PRESIDENT-HIJ-LAAT-ONS-IN-DE-STEEK

Ontevreden Surinamers gingen de afgelopen weken dagelijks de straat op. In de afgelopen weken namen de protesten in hevigheid toe, waarbij een deel van het land werd lamgelegd. beeld Armand Snijders

Bron: RD

Steeds meer Surinamers komen in opstand tegen de regering van president Chandrikapersad Santokhi. Die wordt verweten met zijn beleid tienduizenden gezinnen aan de bedelstaf te hebben gebracht en te weinig doet om hen te compenseren.

Wie had gedacht dat na de volledig uit de hand gelopen protesten van 17 februari, waarbij twee doden vielen en flink werd geplunderd in de hoofdstad Paramaribo, de regering wakker was geschud, is bedrogen uitgekomen. Want sindsdien is er weinig gedaan om de situatie in het land te verbeteren. De politici beloofden wel van alles, maar dat bleek een zoethoudertje te zijn in een poging de rust te doen weerkeren. Zo zou de president een nationale dialoog met het volk aangaan. Na wekenlang voorgesprekken te hebben gevoerd, heeft het staatshoofd daar onlangs toch weer van afgezien.

Foto: Protesten van 17 februari,

Hij is nu constant bezig met brandjes te blussen want stakingen zijn sinds die vrijdag in februari aan de orde van de dag. In de afgelopen weken namen de protesten in alle hevigheid toe, waarbij zelfs een deel van het land werd lamgelegd. De scholen waren ruim een week gesloten omdat de onderwijsgevenden het werk hadden neergelegd en ook een deel van de politie verscheen niet aan het werk. Tal van overheidsdiensten hielden de deuren gesloten omdat ambtenaren staakten.

Bovendien liggen delen van de gezondheidssector stil omdat veel personeel met regelmaat het wern neerlegt. Vorige week moesten Nederlandse specialisten, die naar Suriname waren gekomen om patiënten te behandelen, met hun armen over elkaar zitten doordat de onlangs met veel fanfare in gebruik genomen moderne operatiekamers in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo wegens personeelsgebrek en een tekort aan medische middelen gesloten waren.

Dagelijks gingen mensen de afgelopen weken de straat op om de regering er toe te bewegen verbetering in de huidige situatie te brengen en vooral om hun salariseisen in te willigen. Deze week gaf Santokhi iets toe, waardoor de acties grotendeels voor even werden opgeschort. Maar voor hoelang, is de vraag. Want de regering heeft een reputatie opgebouwd dat ze afspraken niet nakomt. Dus ieder moment kan de bom bij de ontevreden bevolking weer barsten.

Die onvrede is er ook bij mensen die een maandelijkse koopkrachtversterking zouden krijgen van omgerekend 45 euro. Die zou vanaf begin dit jaar uitgekeerd worden maar het gros heeft pas in augustus of september het eerste bedrag ontvangen. En deze maand hebben de meeste Surinamers het niet meer gehad, volgens het verantwoordelijke ministerie door een ‘administratieve fout’.

,,Zo gaat het in dit land altijd en het volk is de dupe. Ik weet nu niet hoe ik deze maand moet doorkomen”, jammert Tamara Setroredjo. ,,Laatst zijn de stroom- en watertarieven weer fors omhooggegaan en zijn de BTW-tarieven aangepast. Dát kan altijd wel gelijk, maar de burgers ondersteunen is er niet bij. Ik kan wel janken als ik zie dat Santokhi zijn volk zo in de steek laat”, aldus de moeder van een tienerdochter.

Zelfs het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat Suriname helpt met leningen omdat het land uit het financiële slop te trekken, wees onlangs de regering terecht. De noodzakelijke hervormingen worden weliswaar doorgevoerd, waardoor de economie weer enigszins op de rails komt. Maar het sociale programma dat de gevolgen van die maatregelen voor de bevolking enigszins moet verlichten, is volgens het IMF een puinhoop en de uitvoering rammelt aan alle kanten. Daar zijn echter wel vele miljoenen voor beschikbaar, die vermoedelijk echter aan andere zaken zijn besteed. Zoals aan de vele buitenlandse reizen die Santokhi en zijn ministers maken.

Dus met Suriname als land gaat het beter, Surinamers zelf hebben het echter slechter dan ook. En daar is de bevolking niet over te spreken. ,,Santokhi zal heel snel tot inkeer moeten komen dat het echt anders moet, anders mag hij van mij ophoepelen”, vindt Setroredjo. Die mening hebben inmiddels heel veel van haar landgenoten, die in 2020 nog vol vertrouwen op hem hebben gestemd. Een stem waar hij over anderhalf jaar, als er nieuwe verkiezingen zijn, zeker niet meer op hoeft te rekenen.

MENS & MAATSCHAPPIJ

 

 

Facebook Comments Box