STUDIERICHTING ‘AGRARISCHE PRODUCTIE’ BELANGRIJK VOOR DUURZAME LANDBOUW IN SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Minister Rabin Parmessar van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV)

“In 1688 telde Suriname 500 plantages, daarna is het aantal toegenomen, op gegeven moment was de directeur van suikeronderneming Mariënburg zelfs machtiger dan de gouverneur van Suriname.

Vanaf toen speelt landbouw een voorname rol in ons land. “Wij hebben genoeg gezonde grond wij moeten op onderzoek uit en samenwerken in de publieke en private sector om de landbouw op duurzame wijze verder te ontwikkelen” zegt de minister..

“De agrarische sector is de basis van de economie, de ruggengraat, daar het moet voldoen aan de voedselbehoefte, maar het zorgt ook voor enorme arbeidsgelegenheid en de export levert inkomsten op” zegt minister Rabin Parmessar van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). Hij sprak tijdens een seminar van de Faculteit der Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom universiteit, waarbij hij inging op de belangrijke rol die de studierichting Agrarische Productie heeft voor het duurzaam ontwikkelen van de landbouw sector. Volgens de bewindsman is het wenselijk dat de actoren in deze branche nog meer met elkaar gaan samenwerken. Er moet volgens hem meer aan onderzoek gedaan worden om zo grotere hoogten te bereiken. De riep op de weg van duurzame landbouw te bewandelen.

Het ministerie van LVV is intussen begonnen met het doorvoeren van enkele hervormingen, waaronder het moderniseren van de landbouw om zo de processen efficiënter en effectiever te laten verlopen.

Afgestudeerden van de agrarische richtingen worden in dienst genomen bij het ministerie, om zodoende doormiddel van onderzoek landbouw op een hoger niveau te brengen. Het ondernemerschap op landbouwgebied wordt ook door het ministerie van LVV gestimuleerd.

Tien afgestudeerden van het Polytechnisch College kunnen door een gedegen plan hun onderneming opzetten op een stuk terrein te Alliance. Verder kan een lening worden verkregen die is bewerkstelligd door het ministerie van LVV bij de SPBS. Als voorbeeld werd door de bewindsman het SAMAP-project als stimulans voor de sector aangesteld, alsook het feit dat de CAHFSA, Caribbean Agriculture Health and Food Safety Agency in Suriname gevestigd is en namens het heel Caraïbisch gebied mag optreden.

Parmessar heeft bij zijn bezoek aan de universiteit met name de wetenschappers en alle andere actoren opgeroepen, actiever te worden binnen de sector, meer onderzoek te plegen en de studenten voor te bereiden op de praktijk. Vergrijzing van de sector moet worden tegengegaan door te zorgen voor een duurzame sector en voor continuïteit. “We moeten de sector weer sexy en aantrekkelijk maken voor jongeren”, zei de minister.

UNITEDNEWS