SURINAAMSE MODE-INDUSTRIE WIL MEER WAARDERING VOOR EIGEN PRODUCT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTOBRON

De Surinaamse mode-industrie is de mening toegedaan dat het nu wel de hoogste tijd is dat er meer waardering komt voor het eigen Surinaams product en meer kleding van Surinaamse ontwerpers aan de winkelrekken hangen.

De sector ziet graag dat kledingzaken in Suriname een bijdrage leveren aan het promoten van het Surinaams product en wat minder naar het buitenland uitwijken voor designerkleding.

Het Ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HIT) staat achter het idee om de Surinaamse mode-industrie naar een hoger niveau te tillen. Dit stelt Donaghy Malone, onderdirecteur van de afdeling Ondernemerschap. Er is zelfs een plan van aanpak in de maak om daarvan werk te maken.

Verschillende Surinaamse fashion designers zijn erbij gehaald om na te gaan wat er gedaan moet worden om de industrie een boost te geven, wat de valkuilen zijn en de beperkende factoren.

Malone is lovend over de initiatieven die vooral door jongeren worden ondernomen om verschillende en nieuwe businesssectoren te exploiteren. “We zien dat het positief is dat jonge mensen die stap maken om ondernemer te worden”, zegt Malone. “Het gebeurt nooit zonder vallen en opstaan en dat willen we ook aangeven. We zijn blij dat die doelgroep steeds meer gaat beseffen dat ondernemerschap eentje is waar je gepassioneerd moet zijn en geduld moet hebben”, zegt de onderdirecteur op HIT.

Via de sociale media profileren steeds meer Surinaamse modeontwerpers zich met unieke kleding. Het betreft aangepaste buitenlandse ontwerpen, maar ook kleding die voor 100% in Suriname zijn ontworpen en geproduceerd. Vaak is de Surinaamse cultuur daarin terug te vinden.

UNITEDNEWS