SURINAME BENADRUKT ERKENNING GRENZEN MAROKKO

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

FOTO BRON

Het bezoek van de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, aan Suriname eerder deze week had niet alleen te maken met verbeterde handelsrelaties, maar vooral een sterke politieke agenda.

Marokko zit verwikkeld in een soevereiniteitsvraagstuk met de Arabische Democratische Republiek Sahara (SADR) en zoekt draagvlak in de wereld. Suriname erkende SADR in 1982, maar trok de erkenning in 2016 weer in om vervolgens intensieve relaties aan te gaan met Marokko. Het Afrikaanse koninkrijk stelt als voorwaarde aan alle landen die met haar wil samenwerken om afstand te doen van de erkenning van SADR. Daaraan heeft Suriname gehoor gegeven.

In Paramaribo heeft de regering van Suriname haar besluit nogmaals benadrukt en is er een gezamenlijke verklaring de deur uitgegaan waarin Suriname SADR afwijst als soeverein land en beschouwd als een provincie van Marokko. “De regering van de Republiek Suriname herhaalt haar besluit van 9 maart 2016, welke is gedeeld met de Verenigde Naties, waarin is opgenomen dat zij de erkenning van de zogenoemde SADR Republiek intrekt”, staat er in de gezamenlijke verklaring tussen minister Yldiz Pollack-Beighle en haar Marokkaanse ambtgenoot.

In de verklaring stelt Suriname verder dat zij voorstander is van dialoog om tot een vreedzame oplossing van de crisis tussen Marokko en SADR te komen. Er wordt wel benadrukt dat de oplossing zal moeten liggen binnen het kader van erkenning van de soevereint en territoriale integriteit van Marokko.

UNITEDNEWS