SURINAME EERSTE LAND REGIO DIE VERKIEZINGEN ORGANISEERT TIJDENS CORONACRISIS

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Suriname staat maandag wereldwijd in de schijnwerpers wanneer het electoraat voor de 9e keer sinds de onafhankelijkheid naar de stembus gaat om nieuwe volksvertegenwoordigers te kiezen.

De omstandigheden zijn deze keer toch wat anders; het besmettingsgevaar van COVID-19 noopt de verkiezings- en veiligheidsdiensten om speciale voorzieningen te treffen. Suriname is het eerste land in de regio dat naar de stembus gaat tijdens de coronacrisis. De partiele lockdown wordt op 24 en 25 mei tijdelijk opgeheven met in achtneming van de gezondheidsregels.

Landelijk zijn er 383.195 kiesgerechtigden geteld in de 10 districten. Als alles volgens schema verloopt, zal het nieuwe parlement op 29 juni aantreden. De nieuwe regering gaat op 12 augustus aan de slag.

Repatrianten uit verschillende delen van het land, die momenteel in quarantaine zitten, worden op die dag ook in de gelegenheid gesteld om hun democratisch recht te vervullen. Het gaat hierbij om 221 kiesgerechtigde personen met de Surinaamse nationaliteit. Met inachtneming van het protocol dat is uitgewerkt voor deze groep, zal er in het Zorghotel een mobiel stembureau worden ingezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa). “De mensen komen uit 12 plekken, en gaan dus dan met 2 grote bussen gebracht worden om te stemmen. Ze worden niet gebracht in een grote groep, maar er wordt een heel schema uitgewerkt door NCCR. Men gaat dan om de beurt naar het stembureau.

Dus er gaat geen opstopping daar zijn”, zegt Luitenant-Kolonel Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid (DNV) en voorzitter van het Nationaal COVID-19 Management Team.

Veira doet een beroep op de samenleving OM als volwaardige ambassadeurs van Suriname de wereld te laten zien dat, ondanks de vele uitdagingen rond de coronacrisis, er een goede beurt gemaakt kan worden. “Het zijn uitdagingen, het zijn risico’s die we met elkaar nemen, omdat wij zeggen: 25 mei gaat normaal door; op 25 mei heeft elke Surinamer, die kiesgerechtigd is, de gelegenheid om zijn burgerplicht te vervullen, maar ook zijn democratisch recht volledig te beleven.”

UNITEDNEWS