BEDRIJFSLEVEN TELEURGESTELD IN DE REGERING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Foto: Links ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk

Het kabinet Bouterse-Adhin heeft niet voldaan aan de verwachtingen van de private sector in Suriname. Er zouden juist heel wat besluiten zijn genomen die de private sector behoorlijk in de wielen hebben gereden.

Het ondernemen in Suriname is ontzettend moeilijk nu. Plannen, inspelen op economische processen en herinvesteren is haast onmogelijk geworden. Onzekerheden op het koersenfront en geen toegang tot aantrekkelijke financieringsmogelijkheden zijn steeds onder de aandacht van de regering gebracht door verschillende bedrijvenorganisaties. Er is gefaald om het belang en de bijdrage van deze groep voor de nationale ontwikkeling te onderkennen. Wel werd er steeds van hen verwacht om water bij de wijn te doen en het beleid van de regering te blijven ondersteunen.

Ook de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) heeft een uitgesproken mening over het ondernemersonvriendelijk beleid dat er is gevoerd de afgelopen vijf jaren. Vanuit de ASFA zijn er tal van voorstellen aan de regering gedaan met als doel een bijdrage te leveren aan economische vooruitgang vanuit de private sector.

ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk is teleurgesteld. “We hebben bijvoorbeeld gepleit voor wat ze noemen, die forfaitaire belasting. Het is eigenlijk een belasting die je heft bij kleine ondernemers.

De bedoeling van ons was om de overheid uiteindelijk aan te sturen om die informele sector ook mee te nemen in het traject, omdat je dus oneigenlijke concurrentie wegmaakt en tegelijkertijd daarmee ook geld verdient. Het gaat niet naar ons. Het zijn nog steeds belastingmiddelen en die gaan naar de overheid.”

Vanuit de ASFA en andere bedrijven organisaties zijn er ook wat voorstellen besproken omtrent Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) en andere structuren in de fiscale sfeer die zowel overheid als de private sector ten goede zouden moeten komen. De samenwerking tussen de private sector en overheid was de afgelopen vijf jaren zeer vermoeiend en van besluitvormingen is er niet veel waarvoor de ASFA een compliment zou kunnen geven aan de regering. “Laat me heel nadrukkelijk zeggen dat ik niet tevreden ben, en ik kan het dubbel staven. Dit jaar wordt de ASFA 40 jaar oud. We zijn ontsproten uit een grotere organisatie. De bedoeling was om in principe de stem te zijn van de lokale producenten. Er zijn zeker wat zaken gebeurd in de afgelopen 40 jaar, maar de afgelopen 5 jaar heeft niet veel sula’s gebracht. We hadden veel meer dingen verwacht, en we hebben ook wel voorstellen gedaan aan de beleidmakers. Die zaken zijn uitgebleven jammer genoeg.”

UNITEDNEWS