SURINAME EN GUYANA KIEZEN VOOR NEUTRALITEIT INZAKE VERKIEZINGEN VENEZUELA

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De regering van Suriname toont duidelijk zich, voor nu, niet te willen inlaten met de problemen in Venezuela. Dit bleek tijdens de laatste vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

De Surinaamse regering heeft het immers druk met haar eigen financieel-economische problemen. Tijdens de behandeling van de zoveelste resolutie met betrekking tot de crisis in Venezuela onthield Suriname zich van de stemming. De laatste resolutie had te maken met een beroep doen op de Venezolaanse president, Nicolas Maduro, om ervoor te zorgen dat de verkiezingen van december eerlijk en transparant verlopen. Suriname wil daarover geen mening geven.

De resolutie werd met 21 stemmen voor en 4 tegenstemmen aangenomen. Met Suriname hebben 8 andere landen gebruik gemaakt van stemonthouding.

Ook Guyana wilde zich liever niet uitspreken over de aanstaande verkiezingen in Venezuela. De directe buur van Venezuela heeft geen zin in het voeden van de reeds heersende spanningen over de Essequibo; een deel van Guyana dat door Venezuela wordt opgeëist.

De opvallende standpunten van Suriname en Guyana komen niet lang na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Die was onder andere opzoek naar draagvlak bij de twee landen voor maatregelen tegen het regime van de betwiste Venezolaanse president Nicolas Maduro.

De twee landen kozen voor een neutraal standpunt in plaats zich direct achter Amerikaanse sancties te scharren.

Vooral de nieuwe regering in Guyana koos voor een tactvol standpunt. In de politieke wandelgangen wordt gesuggereerd dat de VS een militaire basis in Guyana wil opzetten om, indien nodig, Venezuela te kunnen binnenvallen. Dit wordt door regeringstoppers van zowel Guyana als de VS als roddelpraat gekwalificeerd.

Maduro bereid zich in ieder geval reeds geruime tijd voor op een Amerikaanse invasie. Subtiel dreigt de Amerikaanse regering ook hiermee, indien de verkiezingen van december niet eerlijk en volgens democratische principes verlopen.

UNITEDNEWS