31 OKTOBER: DAG DER AGRARIERS IN SURINAME

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Oktober wordt gekenmerkt als de maand waarbij er wordt stilgestaan bij het belang de agrarische sector voor de nationale ontwikkeling.

Van de maand wordt wereldwijd bij drie belangrijke thema’s stilgestaan: 8 oktober “Dag der Agrariërs”, 15 oktober “Rural Women’s Day” en 16 oktober “World Food Day”. De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) heeft gemeend alle drie thema’s op één bijzondere dag te belichten. In samenwerking met het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) is voor 31 oktober gekozen.

“Ook de launch hebben van een aantal topics de agrarische sector rakende. Dan denken we aan financiële zaken, afzet en verwerking, en al dat soort zaken waarover we steeds met mekaar in discussies zullen gaan, belichten en bespreken”, zegt Tanja Lieuw A Soe, waarnemend voorzitter van de FSA.

Zij wil dit jaar extra aandacht besteden aan de rol van de vrouw in de agrarische sector. Wat dit betreft, is de bewustwording en de erkenning nog lang niet wat het wezen moet. Het koesteren van “Family Farming” is ook één van de aspecten waar serieus naar gekeken moet worden. Tijdens een recent gehouden virtuele conferentie van 75 jaar Food and Agriculture Organization (FAO) voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied was de algemene gedachte dat familieboerderijen omarmt zouden moeten worden.

Er zou niet alleen naar grote agrarische projecten gekeken moeten worden. De FSA ziet graag dat het agrarisch beleid beter uitgestippeld moet worden op dit gebied. “Maar je merkt steeds weer dat men dat niet interessant vindt. Men wil weer zeggen van: o, we hebben een geweldige industrie in soja or whatever neergezet. Dat is niet waar het omgaat. Dat gaat het land echt niet helpen.”

UNITEDNEWS