SURINAME EN GUYANA ZIJN MEER DAN SLECHTS BUREN

Foto bron: President Chan Santokhi tijdens de inauguratie van de nieuwe Guyanese president, Irfaan Ali,

Suriname en Guyana zijn niet alleen buren, maar hebben op diverse gebieden een binding met elkaar. Dit zegt president Chan Santokhi die zaterdag de inauguratie van de nieuwe Guyanese president, Irfaan Ali, bijwoonde.

Juist vanwege de verschillende raakvlakken en zusterschap binnen de Caricom vond hij het nodig om naar Guyana af te reizen om de plechtigheden rond de installatie van zijn nieuwe ambtgenoot bij te wonen. “Er is zoveel verbondenheid tussen deze twee landen. We hebben grote gemeenschappen in Suriname die hun roots daar hebben. Aan de andere kant zie ik dat er hele sterke handelsbanden zijn.

We hebben gezien, de afgelopen periode, ook hoeveel investeringen van Surinaamse bedrijven zijn geweest in Guyana. We hebben vriendschappelijke betrekkingen”, zegt het Surinaams staatshoofd dat is uitgenodigd door Ali.

Er is van de gelegenheid gebruik gemaakt om andere regeringsleiders uit de regio te ontmoeten in Georgetown en formeel kennis met hen te maken. De verwachting is dat er nog meer staatsbezoeken afgelegd zullen worden naar bevriende naties. “Maar het is belangrijk dat je begint bij je buurland. Met die Caricom-leiders zijn er ook bilaterale afspraken gemaakt.”

President Santokhi is zondag weer op Surinaamse bodem.

Voor een dag was vicepresident Ronnie Brunswijk de hoogste man in het land. Voor hem was dit ook een bijzonder moment. “Het voelt heel goed aan om een keertje te mogen waarnemen als president. Als er stukken zijn die getekend moeten worden, dan worden die getekend, maar dat is gewoon formaliteit.”

Brunswijk is zich ervan bewust dat er meerdere momenten zullen zijn dat hij zal moeten waarnemen als president, en voor langere perioden. Hij zal dan conform de instructies van de president de waarneming invullen. Voor een dagje president zijn is voor hem alvast een opgebouwde eerste ervaring.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box