SURINAME PASSEERT FRANS-GUYANA MET COVID-19

De uitbraak van Covid-19 in Suriname is nu zorgwekkender dan in Frans-Guyana die eerder werd gezien als een groot gevaar voor Suriname.

Sinds deze week telt Suriname meer actieve casussen dan Frans-Guyana. Hier te lande waren er tot en met vrijdagmiddag 891 geregistreerde actieve coronabesmettingen, terwijl Frans-Guyana piekte op 655. In totaal telde Frans-Guyana wel meer dan 8500 infecties, maar daarvan zijn meer dan 7800 mensen reeds genezen.

In Frans-Guyana is de testfrequentie ook bijna 20 keren hoger dan in Suriname. Het beeld van de uitbraak is daardoor veel nauwkeuriger dan in Suriname. Er komt nu pas wat meer zicht op wat de werkelijke situatie van de uitbraak in Suriname is, omdat er opmerkelijk veel meer mensen worden getest dan voorheen. Meer geteste personen brengt automatisch met zich mee dat er meer besmette personen in beeld komen.

Guyana had tot vrijdagmiddag 407 actieve casussen, het laagste aantal in de drie Guyana’s. De testfrequentie van Suriname en Guyana zijn ongeveer hetzelfde. Het westerbuurland had tot voor kort een frequentie dat twee keren hoger lag dan Suriname, en voerde deze langzaam op. Suriname, aan de andere kant, is juist overgegaan tot het grootschalig testen van personen. Hierdoor zijn veel mensen die ‘onschuldige’ symptomen hebben of helemaal geen symptomen vertonen in beeld gebracht.

Dit wordt versterkt door de stelling van infectioloog Soeradj Harkisoen: “Als mensen positief zijn, zie je dat de verdeling een beetje hetzelfde is als overal in de wereld. Als je 100 patiënten hebt, zie je dat 80 patiënten eigenlijk milde of geen symptomen hebben”, zegt infectioloog.

Het Zuid-Amerikaans continent passeerde vrijdag de grens van 5 miljoen geregistreerde coronabesmettingen. Brazilië voert de lijst aan met meer dan 3,2 miljoen gevallen. Toch is het doembeeld minder ernstig. Van de meer dan 5 miljoen geregistreerde personen in Zuid-Amerika is 70 % reeds hersteld.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box