SURINAME WIL VREEDZAME OPLOSSING PALESTIJNSE KWESTIE

Het voortslepend conflict tussen Israël en Palestina dreigt opnieuw een dieptepunt te bereiken.

Israël gaat onverkort door met het bouwen van woonwijken in de Westbank waar de Palestijnen zich bevinden. De Palestijnen worden in het door Israël bezette gebied steeds meer naar de zee gedreven. Dit tot groot ongenoegen van veel landen binnen de Verenigde Naties (VN).
Indonesië is tot en met december dit jaar lid van de Veiligheidsraad en zegt de Palestijnse kwestie als prioriteit te zullen stellen binnen de Raad. Zij wil graag een oplossing voor de Palestijnse kwestie nog voordat het roulerend lidmaatschap voorbij is. De meeste landen in de VN gaan voor een tweestatenoplossing, maar daar schijnen de VS en Israël weinig voor te voelen. Suriname denkt daar anders over. Zowel Israël als Palestina hebben volgens het Kabinet van President Chan Santokhi een bestaansrecht. Hiermee wordt het standpunt dat door ex-president Desi Bouterse werd ingenomen benadrukt. Suriname blijft de lijn van warme vriendschap met beide volkeren handhaven.  “Zoals we de relaties hebben met Palestina, hebben wij ook uitstekende relaties met Israël”, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

In Gaza, het andere door Israël bezette nederzetting van de Palestijnen, zijn er zaterdag protesten gehouden voor de vrijlating van Maher al-Akhras. De man is vandaag 83 dagen in hongerstaking uit protest tegen de wijze waarop het bestaansrecht van Palestijnen onderdruk zou zijn. In juli dit jaar werd hij door Israël aangehouden en opgesloten voor zijn uitgesproken mening tegen de bezetting van Palestijnse gebieden. In Israël gaan er ook stemmen op voor de vrijlating van al-Akhras. Hij zou op de grens van leven en dood verkeren.

Een lichtpunt is dat er tussen de Arabische wereld en Israël pogingen worden ondernomen om te komen tot overleg tussen de twee volkeren. Ook de Europese Unie probeert te bemiddelen, en tegelijkertijd humanitaire projecten, waaronder woningbouw, te financieren voor de sloppenwijken van Gaza en Westbank. Dat Israël echter doorgaat met haar eigen bouwprojecten legt druk op de bemiddelingspogingen die ondernomen worden. “Natuurlijk moeten we erkennen dat er nog veel werk verzet moet worden, maar we zien een groei in de trend, ook met Israël, dat men zoekt naar vreedzame diplomatieke oplossingen. Dat is precies wat wij ook voorstaan in plaats van conflicten”, zegt minister Ramdin.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box