SURINAME ZAL DRIE BRUGGEN BOUWEN OM GUYANA’S TE VERBINDEN

Suriname en Frankrijk zijn in dialoog om een brug over de Marowijnerivier te bouwen.

Er gaan veel personen en goederen over de oostgrens, en met de ontwikkelingen in de oliesector op zee wordt er een verhoogde intensiteit verwacht. Tegelijkertijd wordt vanuit Surinaamse zijde aanstalten gemaakt om een tweede brug over de Surinamerivier te bouwen. Met de brug over de Corantijnrivier in de planning, streeft het Kabinet Santokhi ernaar om maar liefs drie grote bruggen te bouwen. Het zou volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) mogelijk moeten zijn. “Why not?”, stelt de minister.

Met de drie bruggen zal Suriname haar centrale rol vervullen als verbinding tussen de drie Guyana’s. Het voorwerk voor de brug over de Corantijnrivier wordt door Suriname gefinancierd, terwijl er met Frankrijk nog afspraken gemaakt worden over hoe dit megaproject aan te pakken.

De Surinaamse interesse gaat uit naar het uitvaardigen van een Expression of Interest”, zoals dat is toegegaan bij de brug over de Corantijnrivier.

“Dat is ons voorstel. We wachten op het voorstel van de overheid van Frankrijk. Ons voorstel is om een Expression of Interest te organiseren, zodat we iedereen de kans geven”, stelt de OW-minister.

De tweede brug over de Surinamerivier zal richting het zuiden gaan, voorbij de Jules Sedney Haven. Het idee is om Tamanredjo in Commewijne te ontsluiten, en via de Surinamerivier aan te sluiten op Paramaribo. De hoop is dat daarmee de druk op de Wijdenboschbrug wordt verlicht, en het verkeer dusdanig wordt omgeleid voor een vlottere stroom. Tegelijkertijd zijn er ook plannen voor een derde brug over de Suriname-rivier, maar dan wel in het Noorden van Paramaribo. Het gaat hierbij wel om een particulier initiatief waarvan de haalbaarheid nog in studie is.

Wat de brug over de Corantijnrivier betreft zijn Guyana en Suriname nog in de voorbereidende fase. “We hebben wel al middelen gereserveerd op de begroting”, zegt de minister over de financiering van het voortraject.

UNITEDNEWS

 

Facebook Comments Box