TEKORT AAN BRANDSTOF BINNENLAND KRIJGT STRUCTURELE OPLOSSING

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De regering belooft een structurele oplossing voor de levering van brandstof aan dorpen in het binnenland. Brandstof is nodig voor de opwekking van energie. In de eerste maanden van het kabinet Santokhi-Brunswijk was er sprake van een constante onderbreking van de brandstoflevering. Dit zou nu verholpen moeten zijn. “Het nodige voorwerk is gedaan, en thans wordt de brandstof door een ander bedrijf aangeleverd, waarbij er garantie is voor continuïteit van de levering van brandstof ten behoeve van de woongemeenschappen”, zegt David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

De distributie van brandstof naar het binnenland is reeds opgang gekomen en loopt volgens planning. “En ik kan ze verzekeren, de gemeenschappen in het binnenland, dat in het kader van de komende feestdagen ze juist meer brandstof zullen krijgen zodat ze meer dan de 4 tot 5 uur stroom kunnen hebben, zoals dat nu het geval is”, stelt de bewindsman.

Samen met goudmaatschappij Iamgold wordt gekeken naar mogelijkheden om samen de dorpen in het binnenland te voorzien van optimale stroom, inclusief straatverlichting. In enkele dorpen van het binnenland zijn er intussen zonnepanelen geplaats om zelf energie op te wekken. Het streven is om het overgroot deel van het binnenland te voorzien van zonnepanelen om af te komen van de dure brandstof.

De levering en transport van brandstof aan het binnenland kost de staat enorm veel geld. Vanwege de precaire situatie met de financiële huishouding van de staat moet uitgekeken worden naar goedkopere alternatieven die ook nog duurzaam zijn. Zonne-energie blijkt steeds weer de beste oplossing te zijn. 

UNITEDNEWS