TRUMP SPREEKT: IK BEN EEN AANNEMELIJKE KANDIDAAT VOOR DE VERKIEZINGEN IN 2024

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Ex-president Donald Trump spreekt zondag in Orlando aan het slot van de Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC), een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven.

Het wordt Trumps eerste publieke optreden sinds hij 20 januari het Witte Huis verliet. 

Donald en Melania Trump verlaten op 20 januari het Witte Huis. Trumps speech op het CPAC wordt zijn eerste publieke optreden sinds dat moment. Beeld EPA
Donald en Melania Trump verlaten op 20 januari het Witte Huis. Trumps speech op het CPAC wordt zijn eerste publieke optreden sinds dat moment.Beeld EPA

Volgens Amerikaanse media wil hij in de toespraak beklemtonen dat hij nog steeds de leider is van de Republikeinse partij. In de tekst van zijn speech zou staan dat hij zichzelf voor de partij ziet als ‘een aannemelijke kandidaat’ voor de presidentsverkiezingen in 2024.

Trump kreeg in november 74 miljoen stemmen, meer dan een Republikeinse presidentskandidaat ooit kreeg en 11 miljoen meer dan in 2016. Maar hij verloor de verkiezingen en is ook in eigen kring omstreden omdat hij het verlies aan verkiezingsfraude wijt en weigert te geloven dat zijn Democratische tegenspeler Joe Biden zeven miljoen stemmen meer kreeg.

Trump zou afgelopen week al met adviseurs hebben overlegd in zijn landhuis Mar-a-Lago in Florida, over de te volgen koers voor hemzelf en voor de partij. Er zou bijvoorbeeld een begin moeten worden gemaakt met het opzetten van een netwerk en een fonds om pro-Trump-Republikeinen te steunen in de aanloop naar de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat in 2022.

In een recente peiling onder Republikeinen zei bijna de helft van de ondervraagden dat ze zich achter een partij van Trump zou scharen als die de Republikeinen vaarwel zegt en voor zichzelf een partij begint. Slechts iets meer dan een kwart liet weten de Republikeinse partij niet te verlaten als Trump vertrekt en de rest wist het nog niet.

USA POLITICS