UITERLIJK MEDIO 2017 ISLAMITISCH FINANCIEREN VOOR PRIVATE SECTOR

Foto: directeur van de Trustbank NV  Maureen Badjoeri

Het financieren van projecten uit de private sector volgens het Islamitisch principe, moet in het eerste kwartaal of uiterlijk  medio 2017 een feit zijn. Nadat in september de Trustbank NV van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) haar licentie heeft gekregen om te beginnen met Islamitisch financieren, is nu in versneld tempo het intern proces van transformatie ingezet. Handel, gezondheidszorg, toerisme, industrie en de agrarische sector zijn de eerste vijf prioriteitssectoren, terwijl er ook projecten in aanmerking komen voor mijnbouw, de financiële kapitaalmarkt milieu en andere gerelateerde sectoren. “Vooral de kleine en middelgrootte ondernemingen, de zogenaamde SME’s, komen in aanmerking.

Volgens directeur van de Trustbank NV  Maureen Badjoeri, is het met korte tussenpozen een komen en gaan van verschillende missies vanuit de Islamitische corporatie voor het ontwikkelen van de private sector (ICD) naar Suriname om het trasformatieproces te helpen begeleiden. De ICD is een instelling binnen de Islamitische ontwikkelingsbank (IsDB) maar dan speciaal gericht op de private sector. De ICD wordt de directe partner van de Trustbank. Behalve het instellen van een nieuw banksysteem moet ook het personeel worden getraind. De Trustbank veranderd haar naam in Trustbank -Amanah en zal met de uitbreiding van haar werkzaamheden ook een nieuw gebouw in gebruik worden genomen. Dit gebouw (Zie foto onder) is enkele dagen terug opgeleverd en staat aan de Plutostraat.

gebouw-plutostraat

 

Directeur Badjoeri, zegt dat intern een structuur wordt opgezet om de voor financiering aangeboden projecten klaar te maken. Voor alle sectoren die in het businessplan zijn opgenomen wordt er een aparte unit opgezet. Voor de verschillende units worden sector deskundigen aangetrokken, die de projecten moeten beoordelen, bijstellen waar nodig is en dossier klaar maken voor Islamitisch financieren. Er komt in het proces een moment waarin Trustbank -Amanah, speciaal voor de private sector sessies zal organiseren om het principe van islamitisch financieren tot in de details te bespreken en uit te leggen.

Het indienen van projecten door de private sector is al begonnen. “We zijn bezig een port Folio op te bouwen. De ICD ziet graag dat zoveel projecten als mogelijk is worden aangeboden. Het gaat er echt om dat het ondernemerschap maximaal wordt gestimuleerd en ontwikkeld”, zegt de banktopper. Zij benadrukt dat hoewel er overlappingen zijn de missies van de IsDB en de ICD geen direct verband hebben met elkaar. De Trustbank heeft niets van doen met de zoveel besproken USD 1.8 miljard lening die de Surinaamse regering zal sluiten met de IsDB. “Dat is iets van de overheid. Trustbank –Amanah heeft binnen de IsDB de ICD als directe partner speciaal voor het ontwikkelen van de private sector. Daarvoor worden andere financiële middelen ter beschikking gesteld”, zegt Badjoeri.

wilfredUNITEDNEWS | WILFRED LEEUWIN

 

BANNER_TRUSTBANK

 

Facebook Comments Box