FREDERIKSDORP; HERLEVING VAN EEN LANG VERGANE GLORIETIJD

Tot april dit jaar was Frederiksdorp, een voormalige koffie- en cacao plantage aan de rechteroever van de Commewijnerivier, eigendom van Ton Hagemeijer. Hagemeijer kocht de plantage kort voor de onafhankelijkheid op en rond de eeuwwisseling werd Frederiksdorp gerestaureerd en voor toerismedoeleinden aangewend. In 2004 werd de plantage tot een historisch monument verheven.

Eind april werd Frederiksdorp opgekocht door Sirano Zalman, eigenaar van Access Travel Suriname en Danpaati River Lodge. “Het idee is eigenlijk ontstaan aan de borreltafel met een paar gasten die op Danpaati logeerden,” vertelt Zalman. “Eerder was mij het bod al gedaan om Frederiksdorp over te nemen maar ik was er niet echt in geïnteresseerd.” Tijdens het borrelen werd uiteindelijk besloten om, samen met drie andere partners uit Nederland en eentje uit Suriname, Frederiksdorp gezamenlijk op te kopen en te renoveren (Zie foto onder:Koen van Hoeckel, Henk Tjassing, Sirano Zalman en Joop Akkerman).

frederiksdorp4Zes maanden later is de plantage omgetoverd tot een waarachtige parel aan de Commewijnerivier. Het voorste ‘oude’gedeelte bestaat uit recent gerestaureerde koloniale woningen, elk voorzien van airconditioning, sanitair, slaapruimten en een woonkamer terwijl op het achterste gedeelte van de plantage maar liefst 14 nieuwe stijlvolle cabins zijn opgetrokken uit hout en ander lokaal materiaal. Er zijn vijvers gegraven, stenen looppaden aangelegd en er is een weldoordacht plan uitgevoerd voor de landscaping van het gloednieuwe resort. “We betrekken zoveel mogelijk de lokale bewoners,” zegt Sirano. “Bijna al het personeel dat wij in dienst hebben, inclusief de werklui voor constructiewerkzaamheden, woont in de omgeving van de plantage. Verder hebben we ook samenwerkingsverbanden met ondernemers uit de nabije dorpen zodat ook zij onderdeel vormen van dit project.”

https://scontent-mia1-2.xx.fbcdn.net/t31.0-8/12593594_1223706480987019_5672914158433766122_o.jpg

Terwijl ondernemend Suriname, vanwege de huidige crisis in ons land, de kat uit de boomt kijkt en bijzonder voorzichtig is met investeringen, kocht Zalman gaandeweg het project ook nog eens de rivercruiser de Mi Gudu op(Zie foto boven). “Hoewel iedereen mij voor gek verklaarde, heb ik het toch gedaan. Het is de avonturier in mij, denk ik, die ervoor zorgt dat ik dergelijke risico’s durf te lopen. Maar tegelijkertijd is het ook mijn gevoel en simpele logica. Frederiksdorp heeft verschrikkelijk veel potentie. Je kunt er zwemmen, vissen, historische sites in de buurt bezoeken, fietstochten maken, trektochten door de jungle ondernemen en consumeren van de lokale Hindoestaanse en Javaanse culturen.

http://www.eltjoschut.nl/Suriname/Dag%2009v/images/01%20Javaanse%20dans.jpg

Ook voor vogelspotters is de plantage een ideale plek. Vanwege de ligging aan de wetlands zijn hier meer vogelsoorten te vinden dan bijvoorbeeld op Danpaati.”

frederiksdorp3

 

 

 

 

 

 

 

Maar ook al zou er op Frederiksdorp niets te doen zijn; de keurig gerestaureerde koloniale panden, die elk ooit een eigen functie hadden, zorgen op zichzelf al voor een complete herleving van een lang vergane glorietijd uit het koloniaal verleden van ons land. De subtiele verlichting in avonduren, de esthetische tuinarchitectuur, de plattelandse stilte en de koele nachtbries voegen ook nog een extra dimensie toe aan een zoete (her)beleving van de ooit bloeiende kolonie Suriname.

frederiksdorp2

Voor meer informatie:http://www.surinametravel.com/#!nl&tours&cultuur-tours&plantage-frederiksdorp-1&entry

martin-pandayUNITEDTRAVEL | MARTIN PANDAY

 

Facebook Comments Box