UITSPRAAK KRIJGSRAAD OVER EXCEPTIES BOUTERSE OP 31 MAART

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De krijgsraad doet op 31 maart uitspraak over het verweer dat ex-legerleider Desi Bouterse heeft gevoerd tegen zijn dagvaarding in de verzetszaak omtrent zijn veroordeling voor de decembermoorden.

Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald nadat auditeur-militair Manro Danning en advocaat Irvin Kanhai hun standpunt over de excepties hadden aangegeven. Bouterse is overigens tevreden over de wijze waarop zijn belangen door Kanhai worden vertegenwoordigd. Hij daarom niets toe te voegen aan de opmerkingen van de raadsman toen hem door krijgraadspresident Cynthia Valstein-Montnor was gevraagd of hij daar iets aan toe te voegen had.

De ex-legerleider ging in verzet tegen zijn veroordeling tot 20 jaar gevangenisstraf wegens medeplegen van moord op 15 mannen op 8 december 1982. Kanhai houdt vast aan zijn excepties dat de dagvaarding van het openbaar ministerie wettelijk niet deugt en dat de Krijgsraad onbevoegd is om de zaak te behandelen.  In zijn tweede beurt persisteerde auditeur-militair Manro Danning dat de dagvaarding aan alle wettelijke eisen voldoet. Hij voerde aan dat er niets mankeert aan de dagvaarding of de grondslagen van de tenlastelegging. Het strafbaar feit is duidelijk omschreven en hetzelfde feit staat in de kennisgeving van verdere vervolging destijds aan Bouterse.

In de dagvaarding is overduidelijk tot uiting gebracht waarvoor de verdachte wordt vervolgd”, zei de aanklager.

In reactie op de stellingen van de auditeur-militair merkte Kanhai op dat in de dagvaarding die hij “een bescheid” noemt, Danning niet heeft voldaan aan de identificatieplicht als aanklager. Dagvaardingen in strafzaken tegen militairen dien aan bepaalde voorwaarden te voldoen. In de dagvaarding staat “de vervolgingsambtenaar” in plaats van auditeur-militair. Niet elke willekeurige vervolgingsambtenaar kan militairen of ex-militairen vervolgen, aldus de strafpleiter. Hij blijft erbij dat de dagvaarding nietig is en de zaak tegen zijn cliënt mede op grond daarvan niet verder behandeld kan worden.

UNITEDNEWS