UNDP: TIJDELIJK BASISINKOMEN DEEL OPLOSSING CORONACRISIS

De onmiddellijke invoering van een tijdelijk basisinkomen voor de armste mensen ter wereld zou de huidige golf van COVID-19 kunnen vertragen.

Dit meldt de United Nations Development Programme (UNDP) in een donderdag vrijgegeven rapport. Volgens het verslag, met als titel: Temporary Basic Income: Protecting Poor and Vulnerable People in Developing Countries, zal het naar schatting minimaal USD 199 miljard per maand kosten om 2,7 miljard mensen in 132 landen die onder of net boven de armoedegrens leven te voorzien van een gegarandeerd tijdgebonden basisinkomen. Informele werknemers, laagbetaalden, vrouwen en jongeren, vluchtelingen en migranten en mensen met een handicap behoren tot deze groep kwetsbaren en worden et hardst door de coronacrisis getroffen.

Het voorgesteld basisinkomen zou de doelgroep in staat moeten stellen om te kunnen betalen voor voeding, huur, onderwijs en medische verplichtingen. Volgens UNDP zou het mogelijk moeten zijn voor de regeringen om dit geld te kunnen ophoesten. Ongekende tijden vragen om ongekende sociale en economische maatregelen.

“Financieringen en herstelplannen kunnen niet alleen gericht zijn op grote markten en grote bedrijven. Met het tijdelijke basisinkomen zouden overheden in lockdown deze financiële noodoplossing kunnen geven aan mensen en geld injecteren in lokale economieën om kleine ondernemingen overeind te houden en de verwoestende verspreiding van COVID-19 te vertragen”, zegt Achim Steiner, Administrator bij de UNDP.

Een tijdelijk basisinkomen is echter ook geen toverstaf in de economische problemen die deze pandemie met zich meebrengt. Het beschermen van banen en uitbreiden van de steun aan micro-, kleine en middelgrote ondernemingen alsook het gebruik van digitale oplossingen om mensen die zijn uitgesloten zijn allemaal maatregelen die landen kunnen treffen. Landen zouden volgens de UNDP ook de middelen die zij dit jaar zouden gebruiken om hun schulden af te lossen opnieuw kunnen gebruiken. Ontwikkelingslanden en opkomende economieën zullen dit jaar, volgens officiële gegevens, USD 3,1 biljoen aan schuldaflossing uitgeven. Die zouden aangewend kunnen worden om uit de coronacrisis te geraken.

UNITEDNEWS

Facebook Comments Box