VENEZOLAANS PARLEMENT RAAKT MACHT KWIJT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Het Venezolaanse parlement, gedomineerd door de oppositie, is zijn macht officieel kwijtgeraakt. Vandaag nam de nieuwe grondwetgevende raad een decreet aan waardoor het parlement buitenspel kwam te staan.

De tegenstanders van Maduro verwijten de socialistische leider hiermee een dictatuur te willen vestigen. Door het aangenomen decreet is de nieuwe grondwetgevende raad zelf de hoogste wetgevende en uitvoerende macht in het land. 

Sinds begin augustus bestaat de grondwetgevende raad in Venezuela uit 545 Maduro-gezinde leden, die zijn gekozen na een dubieuze verkiezing ten gunste van de president. In de Verenigde Staten werd de verkiezing ook wel een ‘schijnvertoning’ genoemd.

Zo zou het officiële opkomstcijfer (41,5 procent) ‘zonder twijfel niet juist zijn’. Dat meldde Smartmatic, het bedrijf dat de verkiezingen in Venezuela al jarenlang ondersteunt. De Venezolaanse procureur-generaal Luisa Ortega Díaz kondigde daarop een onderzoek aan naar de verkiezingsuitslag. Ze werd kort daarna uit haar ambt gezet. 

In de praktijk verandert er na het invoeren van het nieuwe decreet niet zoveel. Het hooggerechtshof blokkeert vanaf 2016 al vrijwel elke wet die het congres aannam.

Bron|AD