“VERPANDEN AFOBAKA KRACHTCENTRALE IS FAKE NEWS”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën reageert lachend wanneer hij geconfronteerd wordt met de uitspraken van NPS-voorzitter Gregory Rusland over het eventueel verpanden van de hydrokrachtcentrale om een lening van USD 500 miljoen te kunnen veiligstellen.

De lening zou gedaan worden bij kredietinstelling Openheimer. “Dat is onzin”, vindt Hoefdraad.

De minister bevestigt wel dat er met 4 instellingen gesprekken gaande zijn over financieringsmogelijkheden voor enkele duurzame projecten. De waterwerken te Afobaka, inclusief de stuwdam, zijn volgens de minister op geen enkel moment onderdeel van gesprek geweest, en het ligt ook niet in de bedoeling van de regering om die te verpanden. Ook vragen over het voornemen om een bedrag van USD 500 miljoen te lenen beantwoord Hoefdraad schouderophalend. “Ik weet niet vanwaar ze dat hebben gehaald. Maar het is niet goed. Het is niet prettig dat men stukjes en beetjes, misschien van verhalen, hoort en dat naar buiten lanceert als te zijn een concreet plan.”

Waar de regering wel rekening mee houdt is dat met de overname van de stuwdam op 31 december 2019 de staat een financiële rek krijgt van tot wel USD 60 miljoen per jaar krijgt. Dit bedrag werd en wordt nog door de staat betaald aan bauxietmaatschappij Alcoa/Suralco voor de levering van stroom.

Nu de dam in Surinaamse handen komt, biedt de besparing de ruimte aan de staat om eventueel nieuwe leningsovereenkomsten te financieren. Het gaat volgens Hoefdraad dus niet om het geven van een onderpand, maar meer ruimte om te kunnen aflossen indien het besluit voor een lening is genomen. “Wanneer wij praten over leningen, dan praten wij over financiële stromingen ja. Het zijn geen gebouwen of dammen of wat dan ook dat je gaat verpanden. Natuurlijk, een regering moet financieren en is altijd bezig met het zoeken naar financieringsmodellen. Maar er is toch wel een gedragscode dat je pas naar buiten treedt wanneer het eindelijk rond is. Je kan niet op elke stap, elk telefoontje, elk onderhoud, elke babbel gaan vertellen: hé, mensen pas maar op! we gaan waarschijnlijk zo iets doen”, zegt minister Hoefdraad. “Maar de dam verpanden is onzin!”

UNITEDNEWS