VOEDSELSCHAARSTE FRANSE DORPEN VANWEGE VAARVERBOD MAROWIJNERIVIER

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

De dorpen aan de Franse kant van de Marowijnerivier hebben last van het vaarverbod dat is ingesteld om de spreiding van COVID-19 tegen te gaan. Vooral de voedselzekerheid is de afgelopen dagen steeds meer onder druk.

De gemeenschappen ten westen van Frans-Guyana, die sinds oudsher op voedingswaren uit Suriname rekenen zitten momenteel te kijken. Er komt geen voeding meer over de grens en de gemeenschappen kampen momenteel zelfs met extreme droogte en verlies van oogsten. Lenaïck Adam, parlementariër namens Frans-Guyana in het Franse parlement haalde vrijdag 60 ton rijst uit Suriname om het grensgebied te voorzien.

Sommige boothouders nemen toch hun kansen om producten te smokkelen, maar worden dikwijls aangehouden door de Frans en Surinaamse grensbewaking. Tegen hen worden harde maatregelen getroffen, waaronder inbeslagname van de vaartuigen inclusief buitenboordmotoren. Zaterdag hebben 5 boothouders dit aan den lijve ondervonden. Die zitten momenteel zonder boot. Het is nog onduidelijk wanneer zij die terug zullen krijgen. Er worden voorbereidingen getroffen om de maatregelen op de rivier te verscherpen.

UNITEDNEWS