VOORMALIG GOVERNER CENTRALE BANK VAN BARBADOS IS VOORSTANDER DOLLARISATIE CARIBISCH GEBIED

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Een voormalige governor van de centrale bank roept de Caribische landen op om hun individuele valuta op te geven en de Amerikaanse dollar over te nemen.

Dr. DeLeslie Worrell, de voormalige governor van de centrale bank van Barbados, vertelde eerder deze week dat het overstappen op de Amerikaanse munt in wezen een einde zou maken aan de dreiging van binnenlandse valuta, georganiseerd door het Sir Arthur Lewis Institute of Social and Economic Studies (SALISES). waardevermindering en daarmee de daaruit voortvloeiende mogelijke verstoringen van de economische stabiliteit.

Hij zei dat er geen tijd zoals het heden was om over te schakelen naar de Amerikaanse munteenheid, en merkte op dat het proces niet zo moeilijk is als sommige mensen zich kunnen voorstellen.

Worrell stelde een proces met twee pieken voor, waarbij fysiek bankbiljetten en munten uit de VS worden gekocht, evenals digitale kaders.

“De lokale munten kunnen volledig worden ingewisseld door de Centrale Bank door Amerikaanse bankbiljetten en -munten aan te kopen en te importeren met behulp van hun bestaande externe reservesaldi. Centrale banken en monetaire autoriteiten in het Caribisch gebied hebben allemaal voldoende externe reserves om Amerikaanse bankbiljetten en munten te kopen om de volledige uitgifte van lokale valuta tegen de geldende wisselkoers te vervangen, “zei hij, eraan toevoegend dat de meeste Caraïbische Gemeenschap (CARICOM) landen de vereiste buitenlandse valuta hebben reserves om het aanbevolen dollarisatieproces te vergemakkelijken.

Alle deposito’s en andere verplichtingen van het banksysteem worden in digitale vorm bewaard en dat een gelijk aantal krediet- en andere activa ook in digitale record zou worden bewaard. Alles wat nodig zou zijn voor deze saldi, is om beide zijden van de balans om te zetten van lokale valuta naar Amerikaanse valuta tegen de geldende wisselkoers.

Er is wijdverspreide speculatie hier dat de Barbados dollar kan worden gedevalueerd en in zijn presentatie, Worrell de situatie aangepakt.

Afschrijving in de eigen valuta zorgt voor uitdagingen die de economische ontwikkelingsperspectieven van het land belemmeren. Het ondermijnt het vertrouwen van beleggers. Het ondermijnt het beleggersvertrouwen omdat potentiële beleggers weten dat devaluatie inflatoir zou zijn en zou leiden tot stijgingen van de importkosten en tot onbehagen en onrust bij de beroepsbevolking.

“De dreiging van devaluatie leidt ook tot kapitaalvluchten naarmate bedrijven en vermogende particulieren overschakelen naar het waarderingssysteem van de Amerikaanse dollar,” zei Worrell, met het argument dat de steeds terugkerende dreiging van de devaluatie van binnenlandse valuta ook de ongelijkheid in inkomensverdeling vergroot.

BRON|REGIO