VROUWELIJKE SCHIPHOL-BEVEILIGERS WILLEN APARTE RIJEN VOOR VROUWELIJKE PASSAGIERS

Bron: Luchtvaartnieuws.nl

Vrouwelijke beveiligers op Schiphol zijn een petitie gestart tegen de volgens hen te hoge werkdruk. Doordat er te weinig vrouwen zijn staan ze naar eigen zeggen de hele dag te fouilleren, want mannelijke beveiligers mogen geen vrouwen fouilleren.

De petitie is in een paar dagen tijd al meer dan 200 keer ondertekend. Eén van de voorgestelde oplossingen is de komst van aparte beveiligingsrijen voor vrouwelijke passagiers. De petitie, die op 3 augustus is gestart, is een initiatief van vrouwelijke beveiligers bij G4S Aviation Security. Dat is een van de beveiligingsbedrijven op Schiphol.

In de begeleidende brandbrief schrijven de vrouwen: “We zijn het zat om hele dagen te fouilleren, niet naar het toilet te kunnen wanneer wij dat willen en onder moeilijke omstandigheden ons werk te moeten doen. Doordat er zo weinig vrouwelijke collega’s zijn, staan de meeste van ons dag in dag uit te fouilleren. Fouilleren is zwaar werk, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Tel daar nog eens de omstandigheden bij op in wat voor omgeving wij dat moeten doen: grote drukte, veel lawaai, agressieve passagiers, heel veel onervaren collega’s, regelmatig veel te hoge temperaturen vanwege de slechte klimaatbeheersing op Schiphol.”

Het gevolg is volgens de initiatiefnemers “dat er steeds meer dames uitvallen en gaan uitvallen, waardoor de druk bij de overgebleven dames steeds groter wordt.

Dames gaan letterlijk onderuit op de vertrekfilters. Collega’s hebben allerlei klachten. Door het vele staan op één plek en het constant door je knieën moeten zakken, hebben veel collega’s last van hielspoor, rugklachten en knieklachten. Dit kan zo niet langer! Wij zijn bijna op het punt beland dat wij de veiligheid niet meer kunnen garanderen.”

Ze komen met verschillende suggesties om de problemen op te lossen. Zo stellen ze bijvoorbeeld voor om aparte lanes (securityrijen) te maken voor vrouwelijke passagiers. Dan zijn er minder vrouwelijke beveiligers nodig. Een ander concreet verzoek is om bij de planning veel meer rekening te houden met de diensten die vrouwelijke beveiligers zelf aanvragen.

Reactie Schiphol

Schiphol laat in een reactie weten dat er voor de meivakantie een scheve verhouding was ontstaan bij de beveiliging. Daarom is tijdens een wervingscampagne ingezet op het aantrekken van vrouwelijke medewerkers. De afgelopen tijd is de verhouding daarmee rechtgetrokken: 60 procent is nu man, 40 procent vrouw. “Idealer werken we toe naar een 50/50-verdeling, dus uiteraard blijven we nieuwe collega’s werven”, aldus de luchthaven.

TRAVEL

 

 

 

 

Facebook Comments Box