WEDEROM GEEN CERTIFICERING SLM-BOEING -777 NA DEMONSTRATIE VLUCHT

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

PARAMARIBO – De nieuwe geleasede Boeing Triple Zeven van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft afgelopen woensdag weer niet de vereiste standaarden gehaald om gecertificeerd te worden door de burgerluchtvaart autoriteit van Suriname, CASAS.

Tijdens een demonstratie test ging zoals voorgeschreven een van de nooddeuren van het toestel niet open. Dit was voor CASAS reden om de goedkeuring en certificering weer eens aan te houden en uit te stellen totdat het vliegtuig helemaal in orde is. Vernomen wordt dat bij de SLM nu geprobeerd wordt om via de Federale burgerluchtvaart dienst gedaan te krijgen dat het toestel snel in een staat wordt gebracht om het alsnog gecertificeerd te krijgen. De Federal Aviation Administration (FAA) is belast met onder andere het controleren van de burgerluchtvaart en heeft ver buiten de Verenigde Staten bevoegdheden.

Het gecertificeerd krijgen van de Boeing die sinds het naar Suriname is gehaald en nu zeven maanden aan de grond staat is een enorme aderlating voor de SLM. Personeel en directie van het staatsbedrijf zijn ervan overtuigd dat CASAS niet of onvoldoende meewerkt aan het laten certificeren vaan het toestel. Anderzijds verwijt de burgerluchtvaart autoriteit de SLM ervan zelf debet aan te zijn dat de certificering nog niet rond is.

De demo-test behoort tot een van de strikte voorwaarden binnen de luchtvaart en waar toestellen en uitvoerende luchtvaartmaatschappijen aan gehouden worden. De internationale regels van de Internationale Burgerluchtvaart organisatie (ICAO), zijn overigens verheven tot standaarden die zijn opgenomen in de Surinaamse Luchtvaart regelgeving.

De demonstratie die woensdag is uitgevoerd heeft te maken met de mate van hoe zowel het cabine personeel als het vliegtoestel in staat zijn bij een eventuele noodsituatie binnen voorgeschreven tijden te handelen en technisch te opereren. In de regelgeving staat dan ook opgenomen dat geen toestel gebruik mag worden die niet eerst tegenover de luchtvaartautoriteiten heeft bewezen dat zowel cabine personeel als het toestel de nooduitgang binnen 15 seconden geopend kan krijgen.

Volgens de verkregen informatie heeft het cabine personeel wel degelijk een goede ‘job’ gedaan maar trad er tijdens de demonstratie plots het technisch probleem op. CASAS heeft op basis van dit technisch mankement de demonstratie als ‘niet met succes behalen van de standaarden’ aangemerkt.

Nadat zowel bij de SLM als bij CASAS de afgelopen week de gemoederen verhit waren geraakt in deze kwestie is door tussenkomst van minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme afgesproken dat naar het groter belang zal worden gekeken en zoals CASAS als de SLM er alles aan moeten doen om de Boeing snel gecertificeerd te krijgen.

UNITEDNEWS