WETENSCHAPPERS EVALUEREN VACCINS COVID-19

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Meer dan 2800 wetenschappers uit 130 landen kwamen op 15 januari bijeen om de hiaten in de kennis over de vaccins tegen het SARS-CoV-2-virus te identificeren en onderzoeksprioriteiten vast te stellen.

In een virtueel onderhoud dat werd georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bespraken de wetenschappers de veiligheid en doeltreffendheid van de bestaande vaccins en nieuwe kandidaten, manieren om het beperkte aanbod te optimaliseren en de noodzaak van aanvullende veiligheidsstudies. Suriname staat op het punt om landelijk ook een vaccinatieprogramma uit te voeren. De bestelling is reeds geplaatst en betaling ook voldaan.

“De ontwikkeling en goedkeuring van verschillende veilige en effectieve vaccins in minder dan een jaar nadat dit virus werd geïsoleerd en gesequenced, is een verbazingwekkende wetenschappelijke prestatie”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “De goedkeuring van de eerste paar vaccins betekent niet dat de klus geklaard is. Verre van dat. Er zijn meer vaccins in de maak. Die moeten worden geëvalueerd om ervoor te zorgen dat we genoeg doses hebben om iedereen te vaccineren.”

Meer dan 30 miljoen vaccindoses zijn al toegediend in voornamelijk 47 hoge-inkomenslanden. Maar de wereldwijde uitrol van het vaccin heeft grote ongelijkheden in de toegang tot dit levensreddende middel aan het licht gebracht. De deskundigen waren het erover eens dat er kritisch onderzoek moet worden gedaan naar de toediening van vaccins aan de verschillende doelpopulaties, strategieën en tijdschema’s voor de afgifte van vaccins. Dit omvat proeven, modellering en waarnemingsstudies, die allemaal nuttig zijn voor het beleid. Zij bespraken tevens het effect van de opkomende SARS-CoV-2-varianten op de doeltreffendheid van de vaccins, het effect van de vaccins op de overdracht van de infectie en de noodzaak om de volgende generatie van vaccinatieplatforms te ontwikkelen.

Wereldwijd zullen er meerdere vaccins beschikbaar moeten zijn voor alle lagen in de bevolking om aan de enorme vraag te voldoen en een einde te maken aan de COVID-19-uitbraak. In dit ideale geval zijn dat vaccins met één dosis die geen koeling nodig hebben, die zonder naald en spuit kunnen worden geleverd en die op grote schaal kunnen worden geproduceerd.

De vergadering werd afgesloten met een akkoord om een door de WHO gehost platform op te richten voor het wereldwijd delen en coördineren van nieuwe informatie over het onderzoek naar vaccins op het gebied van werkzaamheid en veiligheid. Het forum zou wetenschappers in staat stellen om ongepubliceerde en gepubliceerde gegevens en onderzoeksprotocollen te delen en te bespreken om het collectieve begrip van SARS-CoV-2-vaccins te bevorderen.

UNITEDNEWS