‘ZE WETEN WAARSCHIJNLIJK NIET MET WIE ZE TE MAKEN HEBBEN!’ ERDOGAN WIJST DE BEDREIGINGEN VAN WASHINGTON OVER DE S-400-INVOERING AF

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Turkije is geen “tribale staat” die kan worden weggeduwd, zei president Recep Tayyip Erdogan, terwijl hij de Amerikaanse waarschuwingen over de aanschaf van door Rusland gemaakte S-400 luchtafweersystemen van de hand wees.
Ankara zal de inzet van zijn S-400-systemen doorstaan, die niet zullen worden verstoord door bedreigingen of sancties, maakte Erdogan zondag duidelijk in de Oost-Turkse stad Malatya. De Turkse leider daagde Washington zelfs uit om door te gaan en eventuele S-400-gerelateerde sancties in te voeren die het misschien van plan was.
Je weet niet met wie je te maken hebt. Welke sancties u ook heeft, laat ons niet wachten – voer ze in. We hebben betaald voor de F-35. Je hebt ons bedreigd. U zei: ‘Stuur de S-400’s terug naar Rusland.’ Wij zijn geen tribale staat. Wij zijn Turkije.
De tirade van Erdogan komt als reactie op recente opmerkingen van het Pentagon, dat vrijdag de Turkse tests van de door Rusland gemaakte systemen vernietigde. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dat het de tests “in de sterkst mogelijke bewoordingen” veroordeelde en waarschuwde dat de activiteiten van Ankara “ernstige gevolgen voor onze veiligheidsrelatie” zouden kunnen hebben.
“We zijn duidelijk en standvastig geweest in onze positie: een operationeel S-400-systeem is niet in overeenstemming met de toezeggingen van Turkije als bondgenoot van de VS en de NAVO,” zei het Pentagon.
Het Turkse leger houdt echter vol dat dit niet het geval is. Op zaterdag sprak minister van Defensie Hulusi Akar over de S-400-kwestie. Met een aanzienlijk meer gereserveerde toon dan Erdogan, benadrukte de ambtenaar dat de S-400-aanbesteding niet betekent dat Turkije zich vervreemdt van de NAVO.

Akar wees vervolgens met de vingers naar andere landen binnen de alliantie die wapens van Russische makelij ook gebruiken, namelijk S-300 luchtverdedigingssystemen, en nam een ​​nauwelijks verhulde stoot op de buurman en rivaal van Turkije, Griekenland.
De aankoop van de S-400 is al maanden een groot probleem in de betrekkingen tussen de VS en Turkije. De controversiële aanbesteding heeft ertoe geleid dat Turkije is uitgesloten van het Amerikaanse F-35-straaljagerprogramma, en het land is bedreigd met aanvullende beperkingen. Ankara kocht vorig jaar de S-400’s van Rusland als onderdeel van een contract van $ 2,5 miljard, en de verwachting is dat de systemen eind 2020 volledig operationeel zullen zijn.

WERELDNIEUWS