“SAMENLEVING NOG BEHOORLIJK GEWELDDADIG”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Zwijgzaamheid zal doorbroken moeten worden, willen we daadwerkelijk dat geweld tot teruggedrongen wordt. “We zijn deel van het Caribisch gebied, en in het heel Caribisch gebied kunnen we zien als een gewelddadige samenleving. Ja, maar dat zijn we zeker”, zegt de psycholoog, Manon Sanches.

De drie meest voorkomende vormen van geweld zijn: lichamelijk geweld, psychisch of emotioneel geweld en seksueel geweld. Het geven van pakslaag wordt gerekend tot lichamelijk geweld. Deze vorm van geweld wordt veelal gehanteerd in de opvoeding om het kind te disciplineren. “En dat komt nog heel erg veel voor. Te vaak!”, vindt Sanches.

Tot psychisch geweld wordt niet alleen het beledigen en bespotten gerekend, ook uitsluiting en negeren valt daaronder. “Pesten, dus niet plagen, maar pesten hoort allemaal bij emotioneel – of psychisch geweld, en het komt veel vaker voor dan we kennen.

Wij kennen in Suriname, dat we schreeuwen. We schreeuwen elkaar, we schreeuwen kinderen, en dat is ook een vorm van psychisch geweld”, aldus Sanches.

Psychosomatische klachten zijn vaak zeer ernstig en hebben negatieve invloed op het sociaal en professioneel functioneren van de mens. Onverwerkte gevoelens of stress kunnen zich uiten via het lichaam: rugpijn, buikklachten en hoofdpijn zijn hierbij de meest voorkomende en terugkerende klachten.

De overheid zal haar rol en verantwoordelijkheid moeten innemen om geweld in Suriname harder aan te pakken. “Wat je ziet in Suriname is dat er wel heel veel verschillende initiatieven zijn, maar er is niet één lijn of één ketenaanpak. Er zou echt ook veel meer psycho-educatie aangeboden moeten worden. En eigenlijk zou iedereen ervan doordrongen moeten zijn dat geweld niet hoeft. Niet in de opvoeding en niet in de relatie”, benadrukt Sanches.

UNITEDNEWS