ZUNDER TE LICHT BEVONDEN VOOR AMBT GOVERNOR CENTRALE BANK

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Grote delen van de vakbeweging plaatsen vraagtekens bij de ambitie van Armand Zunder om governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te worden. Als voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) trok Zunder samen met vakcentrale C-47 op tegen financieel mismanagement van de zittende regering. Vandaar dat met verbazing is gereageerd op zijn bereidheid om, onder dit kabinet, governor van de CBvS te worden.

Ondanks C-47 en andere organisaties geen steun hebben toegezegd aan zijn kandidatuurstelling geeft Zunder de hoop niet op. Intussen ligt hij ook intern overhoop met delen van de PWO die zich verraden voelen door hun bondsvoorzitter. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt pas achter een kandidaat te zullen staan indien minister Gillmore Hoefdraad van Financiën aftreedt. De greep van de minister, die ook governor van de moederbank is geweest, is naar zeggen van Berenstein te groot op het financieel-monetair beleid. Wat Zunder betreft is hij door zowel C-47 en andere instanties, waaronder het personeel van de bank zelf, te licht bevonden voor de job. De bankiersvereniging is dezelfde mening toegedaan.

“We hebben het officieel standpunt van C-47 bekendgemaakt, en dat is dat we het niet ondersteunen. We hebben een beroep gedaan op de heer Zunder om zijn besluit in heroverweging te nemen. Als we de zaak verder analyseren; het is niet voor hem”, zegt Berenstein. “We hebben afstemming gepleegd binnen onze organisatie. We hebben afstemming gepleegd binnen de verschillende vakbonden in de financiële sector, met name de Centrale Bank Werknemers Organisatie. We hebben afstemming gepleegd met mensen binnen de sector, buiten de vakbeweging, bankiers, bedrijfsleven. En we zijn tot de slotsom gekomen dat er veel meer nodig is.”

Intussen heeft president Desi Bouterse afgezien van de intentie Zunder aan te stellen als governor. De voordracht stuit op teveel weerstand.  

UNITEDNEWS