AANGEPASTE WISSELKOERS MOET OOK GELDCIRCULATIE GEZOND MAKEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Stellingen als zou er reeds gesproken kunnen worden van een devaluatie van de Surinaamse Dollar (SRD) berusten volgens president Chandrikapersad Santokhi op onwaarheid.

De verleende toestemming aan banken om voor de Amerikaanse Dollar (USD) een wisselkoers te hanteren van tussen SRD 12 en SRD 14 is slechts een interventie om te komen tot stabilisatie op het valutafront.

“Op basis van de Bankwet heeft die Governor de bevoegdheid om te interveniëren om die koers te stabiliseren en die SRD sterk te houden. Ook om die commerciële banken te ondersteunen”, zegt het staatshoofd.

Er wordt momenteel geld opgepot door ‘spaarders’ en achtergehouden door speculanten vanwege uiteenlopende redenen met als gevolg dat het financieel verkeer daarvan de dupe wordt. “Dat geld is niet teruggevloeid naar de Centrale Bank en worden gehouden uit zekerheid, maar ook uit speculatieve redenen”, bevestigd de president.

De regering stelt notitie te hebben genomen van de vraag naar een oplossing voor het tekort aan Surinaams geld, maar ook voor de oneffenheden op de valutamarkt. De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, heeft op grond daarvan de Bankwet aangewend, en gebruik gemaakt van de bevoegdheden die daarin zijn opgenomen om de bandbreedte van de wisselkoers te verplaatsen naar SRD 12-SRD 14.

De CBvS heeft met het inzetten van deze wisselkoers valuta vrijgemaakt voor de commerciële banken om handelaren tegemoet te komen die goederen importeren uit het buitenland. Importeurs zullen slechts in ruil van cash Surinaamse Dollars valuta tegen de ‘nieuwe’ vastgestelde koers van de CBvS kunnen inkopen. Met deze maatregel wordt beoogd dat de vastgehouden SRD’s bij de banken terechtkomen om vervolgens wederom in omloop te worden gebracht.

De regering is van oordeel dat het valutavraagstuk opgelost kan worden door te kiezen voor unificatie van de wisselkoers. “Dat willen we goed bespreken met de banken, met de governor, met de cambio’s, maar ook met de Sociaal Economische Raad”, zegt president Santokhi.

UNITEDNEWS