BEDANKTE UITZENDKRACHTEN HAKRINBANK VOELEN ZICH IN DE STEEK GELATEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

PARAMARIBO – De door de Hakrinbank bedankte uitzendkrachten laten het niet bij de manier waarop zij door hun werkgever zijn aangezegd niet langer aan het werk te hoeven verschijnen.

Op 23 juli zijn, volgens de uitzendkrachten zij uit het niets zonder enige aankondiging bijeengeroepen om een mededeling aan te horen. Terwijl gedacht werd dat de mededeling te maken had met niet slechts een verdiende, maar ook een aan hen beloofd werkcontract, kregen zij te horen dat zij per die dag bedankt werden. De groep, niet slechts van het hoofdkantoor, maar van verschillende filialen van de Hakrinbank heeft zich gebundeld en wil haar kant van het verhaal kwijt.

“we zijn misleid, voorgelogen en vierkant in de steek gelaten, terwijl we heel hard hebben gewerkt. Onder ons zijn er kassières, mensen van de backoffice en andere afdelingen. Een deel van ons valt inderdaad nog onder een uitzendovereenkomst van twee jaar, maar de meesten van ons werken langer dan drie jaar bij de bank anderen nog veel langer”.

De groep had woensdag gepland een petitie aan te bieden bij het parlement. De aanbieding vond geen voortgang omdat er geen afspraak was gemaakt met de griffie. Bij het contact maken met het parlement zou een DNA-lid van de ABOP de zaak naar zich hebben toegetrokken en de groep hebben uitgenodigd. Daar aangekomen bleek de afspraak niet met het parlement te zijn gemaakt of met de griffie maar met een fractie van het parlement. De groep heeft nu correct een nieuwe afspraak gemaakt en zal deze week nog de petitie aanbieden aan het parlement. De groep beroept zich nu op de in april 2017 aangenomen wet ‘ter beschikking stellen Arbeidskrachten door intermediairs’, dat uitzendkrachten die langer dan de twee jaar waarop de uitzending geldig is, na het verstrijken van die periode door de werkgever een contract aangeboden moeten krijgen

Dat door de bank is aangegeven dat Covid en de economische situatie de redenen zijn voor het bedanken van de uitzendkrachten wordt tegengesproken door de groep. Volgens hen zijn er recent nog nieuwe werknemers in dienst genomen. “We hebben dit niet zien aankomen, ook omdat sinds Covid er is de directie met een beleid is gekomen dat bij het nemen van aangepaste maatregelen ‘the no one left behind policy’zal worden gehanteerd”, zegt een mannelijke ex medewerker. “Gelukkig is niet gezegd dat we niet voldeden, want ik kan u garanderen dat we hard hebben gewerkt, ik heb hard gewerkt en er was geen verschil tussen ons en de rest van het personeel”, zegt een jonge vrouw. Deze kwestie komt heel hard aan bij de groep, die overwegend bestaat uit jonge mensen waar van de meesten vrouwen. De groep heeft gemeend niet op naam van personen te spreken maar als een eenheid.

UNITEDNEWS